Пароконвектомат: принцип роботи та пристрій

Пароконвектомат може приготувати різноманітні страви в ручному режимі та за допомогою готових програм. Функцією "автоматичне миття" можна швидко очистити камеру без втручання людини. Як миючі засоби застосовуються рідкі та таблетізовані засоби. На комерційній кухні пароконвектомат може замінити до сорока відсотків теплового обладнання, а здійснити він може до сімдесяти відсотків усіх операцій теплової обробки продуктів. Читайте, що таке пароконвектомат докладніше. У чому полягає принцип роботи такого універсального пристрою?

Принцип роботи

Принцип роботи пароконвектомату заснований на таких явищах як конвекція та пароутворення. Звідси кілька режимів роботи пароконвектоматів: конвекція, парообробка та комбінація двох режимів.

Конвекція

У режимі "конвекція" обробка продуктів відбувається за рахунок спрямованої циркуляції гарячого повітря всередині камери за допомогою вентиляторів. Нагрів камери в цьому режимі відбувається швидко та вимірюється термостатом. Близько тридцяти відсотків ваги продуктів втрачається при використанні режиму приготування "конвекція", але продукти не підгоряють і пропікаються рівномірно.

Парова обробка

У пристрої пароконвектомату бойлерного типу є парогенуючий модуль. Цей модуль виробляє пару незалежно від температури, встановленої у робочій камері. Для цього в бойлері необхідно підтримувати мінімальний рівень води, що подається через водопостачання. Підтримка необхідного рівня води відбувається автоматично. Для уникнення аварійних ситуацій у парогенераторі від перегріву води, пристрій оснащений термовимикачем, який спрацьовує при досягненні температури сто тридцять градусів за Цельсієм. Пароконвектомати з вбудованим модулем парогнератора мають великі габаритні розміри, але найпопулярніші серед професіоналів.

Пристрій пароконвектоматів інжекторного типу простіше: пара генерується впорскуванням розпиленої води на вентилятор. Вода подається до камери через форсунку. Вода, потрапляючи на ТЕНи всередині камери і випаровується. Відпрацьована пара збирається в колекторі, індексується та відводиться у каналізацію. Температура пари в пароконвектоматах такого типу завжди дорівнює сто градусів за Цельсієм.

Пристрій

Професійне обладнання для комерційних кухонь в основному виготовлене з харчової нержавіючої сталі.

Камера пароконвектомату

У робочій камері відбуваються процеси приготування продуктів. У дні камери влаштовано отвір для зливу конденсату у каналізацію.Матеріал виготовлення камери - високоякісна іржавільна сталь, стійка до появи корозії. Герметичність камери забезпечується щільним приляганням дверей пароконвектомату. Цим забезпечується рівномірне розподілення теплих потоків повітря по всій камері. У всьому об'ємі камери рівномірно підтримується одна температура. У робочій камері розташовані вентилятор та нагрівальні елементи.

Двері пароконвектомату

Як уже було сказано, щільне прилягання дверцят до камери забезпечується гумовим ущільнювачем і за рахунок цього зберігається герметичність. Для огляду камери та візуального контролю всередині двері пароконвектомата оснащені спеціальним скляним віконцем, що складається з декількох шарів загартованого скла. За рахунок цього знижуються тепловтрати та виключено можливість отримання термічної травми при дотику до віконця. На деяких моделях пароконвектоматів встановлюються дверцята з двоступінчастим відчиненням: на першому ступені дверцята відкриваються частково для безпечного виходу пари, на другій - відкриваються повністю.

Лоток для конденсату

Пар конденсується у воду і збирається у спеціальному лотку, потім виводиться у систему каналізації. Лоток виготовляється з високоякісної нержавіючої сталі.

Температурний щуп

Ведужя світові бренди пароконвектоматів оснащують свої преміум моделі температурним датчиком - термощупом. Він призначений для вимірювання температури всередині продукту, що готується. Завдяки термощупу готувати страви стало простіше - необхідно встановити необхідні параметри готовності страви та чекати поки програма випонить усі процеси приготування всередині камери.

Ніжки

Всі пароконвектомати оснащені ніжками, що регулюються по висоті. Встановити пароконвектомат можна на нерівній поверхні.

Підставка

Підставка під пароконвектомат є опційною функцією і може бути куплена окремо. Підставки виготовляються з різним числом рівнів для гастроємностей. Виготовляються з нержавіючої сталі. Вони дуже зручні для зберігання гастроємностей поза пароконвектоматом.

Дотримуйтесь цих правил експлуатації параконвектомату для тривалої та успішної експлуатації пристрою.