Столові та столові-роздавальні. Підприємства комунального харчування.

Столові

Тип підприємства, який обслуговує вузький контингент споживачів або надає загальний доступ до послуг харчування. Реалізація послуги їдальнями передбачає виготовлення кулінарної продукції з трьох страв на основі меню, в тому числі з урахуванням спеціальних раціонів (наприклад, для школярів, робітників), створення умов для споживання.

Страви вибираються із запропонованих варіантів асортименту. Як додаткові пропонуються салати, випічка. Масове самообслуговування забезпечується передоплатою страв та отриманням їх у порядку черги. Для обслуговування в їдалень санаторно-курортних закладів можуть залучатися офіціанти.

Їдальня. Підприємство громадського харчування.Столові класифікуються за рядом критеріїв, серед яких прийнято виділяти:

  • Асортимент продукції, що реалізується
  • Місце розташування
  • Обслуговуваний контингент

За асортиментом продукції їдальні відносять до загального типу або категорії дієтичних, що спеціалізуються на наданні послуг лікувального харчування. Персонал дієтичних їдалень проходить регулярно відповідну підготовку. Процес приготування страв супроводжується контролем лікаря-дієтолога.Виробничі приміщення в обов'язковому порядку оснащуються спеціалізованим обладнанням, таким як протирочні машини, шафи для пароварки, соковижималки, оскільки страви готуються за спеціальними технологіями. Залежно від місткості дієтичних їдалень кількість меню варіюється від 3 до 5-6.

За місцем розташування їдальні можна розділити на загальнодоступні та розташовані на території навчального закладу, підприємства, установи. Загальнодоступними їдальнями, призначеними для будь-якого контингенту певної території, використовується принцип самообслуговування. Друга група їдалень призначена для учнів, офісних працівників, іншого спеціального контингенту, максимально наближена до місць навчання, роботи, має відповідний графік обслуговування. Порядок роботи їдалень цієї групи підлягає погодженню з адміністраціями установ, на території яких вони розміщені. Ці їдальні можуть використовуватися для проведення різноманітних заходів та урочистостей.

Відповідно, за обслуговуваним ними контингентом їдальня можна розділити на промислові, шкільні, студентські, громадські, призначені для інших соціальних груп.

На займаних їдальнями приміщеннях обов'язково розміщується вивіска, що містить відомості про режим роботи, організаційно-правову форму. Площа та інтер'єр їдалень повинні відповідати санітарним нормам. Норматив площі для посадкового місця – 1,8 квадратних метра. Обов'язково наявність гігієнічного покриття столів, що дозволяє проводити належне прибирання. Набір приміщень суворо регламентується санітарними правилами.Для споживачів, крім залу та вестибюлю, обладнуються вбиральня та туалетна кімнати.

Столові-роздавальні

Окремий тип представляють столові-роздавальні (пересувні столові). Вони не мають у складі приміщень для приготування їжі. Їхня функція полягає у підігріві доставленої кулінарної продукції, її роздачі невеликим колективам, які можуть бути розосереджені на значних відстанях. Їдальні такого типу забезпечуються посудом одноразового використання або неб'ється.

Читайте далі: Ресторани, вагони-ресторани, купе-буфети.