Планетарний міксер

Міксер планетарний

Міксер має просту та зрозумілу конструкцію. Завдяки обертальному елементу вдається збити різні продукти. Домашні моделі доволі прості та не такі потужні. Що стосується кухні чи взагалі професійного обладнання, потрібен спеціальний міксер. Його ще називають планетарним. Його головна особливість в потужності. Він швидко та якісно збиває продукти, та найчастіше використовується у кондитерській справі.

Особливості планетарного міксера

Головна ціль планетарного міксера – збивати та місити. Свою космічну назву він отримав через принцип роботи: основні елементи обертаються навкруги своєї осі, як це роблять планети. Чаша, яка може мати різні об'єми, при цьому надійно зафіксована. Збиття відбувається за різною швидкістю, що й гарантує якість та текстуру різних мас як тісто чи крем.

Обираючи міксер для кухні з різним навантаженням потрібно звернути увагу на цілий ряд критеріїв:

  • об'єм чаші (місткість);
  • насадки та їх функціональні особливості (у професійного обладнання велика кількість різноманітних насадок);
  • міцність та якість корпусу;
  • елементи управління (панель, перемикачі).

Планетарний міксер має бути зручним та простим у використанні. Саме додаткові елементи чи кількість насадок дозволяє максимально ефективно використовувати професійне обладнання.

На що звернути увагу?

На сучасному ринку велика кількість простих та доступних за ціною варіантів. Планетарні міксери бувають різної потужності та об'єму. Обираючи обладнання для кухні, першим і найголовнішим критерієм є саме навантаження закладу. Для пекарні чи кондитерської потрібні потужні агрегати, які можуть працювати постійно. Для невеликого закладу підійде стандартний та універсальний варіант.

Серед особливостей планетарного міксера наявність додаткового обертального елемента. Мова йде про привід, який обертається в сторону, яка протилежна вінчику. Так збільшується потужність обертання та суміш швидше збивається.

Головний критерій вибору планетарного міксера, як і будь-якого професійного обладнання потужність. Збільшений функціонал також характеризує саме професійний агрегат. Він підходить для збивання коктейлів, тіста та навіть фаршу.

Крім потужності, при виборі планетарного міксера, враховують:

  • сфера використання;
  • об'єми;
  • матеріал з якого зроблені деталі та корпус;
  • насадки (форма, покриття).

Що стосується потужності, то чим вона більша, тим краще для агрегата. Проте саме потужність впливає на ціну міксера. Чим більша потужність, тим інтенсивніше збивається суміш.

За потужністю сучасні моделі бувають декількох типів. Оптимальний варіант для рідких сумішей потужність до 500 Вт. Такий агрегат справиться з невеликими об'ємами. Середня потужність від 500 до 800 Вт підійде для густого тіста.

Найпотужнішим на ринку є міксер на 1000-2000 Вт. Він підійде для збивання будь-якого продукту та упирається навіть з дуже густим тістом. Саме такий варіант потрібно вибирати для професійної кухні.

Сфера використання

Виробники завжди зазначають для чого підійде планетарний міксер. Побутові варіанти для професійної кухні навіть не потрібно розглядати. Вони значно сповільнюють роботу всієї кухні.

Професійне обладнання призначене для збивання та перемішування різних сумішей за короткий строк. В залежності від сфери використання, міксер може бути оснащений додатковими датчиками. Наприклад, захист від перегріву. За професійним агрегатом немає часу постійно наглядати, а тому вся його робота має бути повністю автономною.

Об'єми чаші

Ще один важливий критерій вибору міксера - об'єм чаші. Чим вона більша, тим відповідно більше суміші вдасться збити за раз. Не всім закладам потрібні великі чаші, а ось для пекарні вони обов'язкове обладнання.

Мінімальний розмір чаша складає приблизно 2 л. В ній вдасться замістити невеликий бісквіт. Універсальним варіантом є чаша від 2 до 4 л. Для середнього за розміром закладу потрібно не менше 5-7 л. Для великого закладу можуть знадобитися одразу 2-3 агрегати.

Матеріал чаші

Чаша та насадки найчастіше контактують з сумішшю, а тому мають бути зносостійкими. Її потрібно часто мити, а тому швидкість очищення також важлива. Матеріал чаші не має покриватися корозією навіть при частому контакту з рідиною чи соком (кислота).

Оптимальний варіант – чаша з нержавіючої сталі. Вона не деформується навіть після удару та швидко очищається.

Більше дешеві варіанти мають чашу з пластмаси, що доволі непрактично. Економія на чаші може стати причиною тільки нових витрат.

Насадки планетарного міксера

Велика кількість сучасних міксерів має стандартну комплектацію насадок. До них входять:

  • гаки різних розмірів;
  • вінчик;
  • А-подібна насадка.

Гаки потрібні для змішування тіста чи густих сумішей, вінчик для збиття більш рідких консистенцій як яйця.

На професійній кухні потрібна й А-подібна насадка. Вона підходить як для густого, так і для рідкого тіста. До деяких міксерів йдуть плоскі лопатки. Вони підходять для приготування різноманітних пюре.