Вибираємо професійну фритюрницю. Частина 1.

ФритюрницяРано чи пізно практично будь-який керуючий підприємством громадського харчування стикається з необхідністю придбання фритюрниці. У зв'язку з цим виникають супутні питання: як вибрати відповідну фритюрницю, і на які моменти слід звернути особливо пильну увагу.

Перша фритюрниця як предмет кухонної побутової техніки побачила світ наприкінці ХІХ століття. Однак спосіб теплової обробки продуктів, що використовується в них, був відомий людям раніше. Наприклад, не обходилися без фритюру японська та китайська кухні, які є стародавніми, а також дуже корисними для здоров'я людини. Фрітюр не оминув і нашу національну кухню. Свідченням цього служить, серед іншого, що побачила світ понад сто років тому книга по кулінарії Олени Молоховець, відома серед кулінарів, в якій поряд з іншими наводилися і рецепти котлет по-київськи, баранячих та телячих ніжок, крокет з рису та яєць, яблук у клярі , солодкого хмизу, безлічі видів пиріжків з різноманітною начинкою і т.д. У свідомості сучасної людини фритюрниця, перш за все, є незамінним предметом для приготування однієї з найпопулярніших страв страв швидкого харчування – картоплі-фрі. Цю техніку доречно використовувати як у великих ресторанах, готелях, так і в маленьких кафе або кіосках швидкого харчування.

Переваги професійного фритюру:

  • Насамперед, фритюр ідеально підходить для приготування картоплі-фрі, а також котлет по-донбаски та по-київськи, панованого м'яса, різноманітних пиріжків та пончиків, риби та овочів у клярі. Перелічені страви поряд із багатьма іншими можна приготувати й іншими способами, але у фритюрниці вони вийдуть особливо добре.
  • Приготовлені у фритюрниці продукти є набагато кориснішими за продукти, приготовані способом звичайної обсмажування. Відбувається це тому, що масло у фритюрі не перекипає, тим самим зберігаючи всі корисні для людини властивості.
  • Оскільки масло у фритюрі ніколи не закипає, а лише розігрівається до необхідної температури, продукти, що готуються в ньому, не пригорають і не мають запаху горілої олії, що часто трапляється при обсмажуванні.
  • При обсмажуванні в достатній кількості не киплячої, а лише підігрітої олії, продукти набувають рівної привабливої ​​скоринки, а масло при цьому не проникає всередину продукту.
  • Призначені для промислового використання фритюрниці мають набагато більшу продуктивність, ніж аналогічне обладнання для домашнього застосування. У промислових фритюрницях продукти готуються швидше, а сукупний час роботи таких фритюрів набагато більший.

Далі буде...