Як вибрати вакууматор
Будь-який вид упаковки завжди використовується не просто для надання продукції презентабельного вигляду, це ще й важлива складова захисту товарів від бруду, окиснення та псування. Особливе місце серед видів упаковок займає вакуумування продуктів.
Вакуумування – технологія зберігання харчової сировини у безповітряному просторі. Даний метод відносно недавно з'явився на вітчизняному ринку, змінивши поліетиленові пакети та стрейч-плівку. Для процесу необхідні спеціальні прилади: вакуумні пакувальники. Вони набирають все більше затребуваності не лише на підприємствах громадського харчування, а й у побуті.
З причини відносної новизни, питання як вибрати вакуумний пакувальник, хвилює багатьох споживачів. Сьогодні ми розбиратимемося з особливостями технологіями та з тим, який прилад для вакуумного пакування стане оптимальним рішенням у різних ситуаціях.
Переваги зберігання продуктів у вакуумній упаковці
Відсутність прямого доступу атмосферного повітря дуже важлива для їжі. Особливо це стосується швидкопсувних овочів, м'яса та молочних продуктів. Кисень не окислює їх, за рахунок його їжа залишається свіжою до 3-5 разів довше порівняно з іншими способами зберігання. Дріжджі, грибок, цвіль – всі ці «шкідники» продуктів живуть і розмножуються лише за наявності повітря.
Але це далеко не єдиний плюс на користь вибору вакуумного пакувальника. Можна виділити кілька переваг:
- економічність.Якщо взяти до уваги продовження терміну придатності продуктів, процес вакуумування – це недорого;
- надійний захист від попадання пилу та бруду;
- за умови глибокого заморожування – можливість багаторазово збільшити термін придатності продуктів;
- збереження всіх корисних та смакових властивостей їжі: вітамінів, мікроелементів;
- неможливість утворення та розмноження патогенної мікрофлори;
- поліпшення смакових властивостей або зовнішнього вигляду. Наприклад, можна запакувати недозрілі фрукти або овочі;
- можливість зберігати продукти порційно для зручності у подальшому використанні;
- презентабельний вигляд.
Важливим є і той факт, що, якщо правильно завакуумувати пакет, вміст надовго збереже первозданний зовнішній вигляд, а прозорість упаковки дозволяє швидко визначити поточний стан.
Пристрій вакуумного пакувальника
Конструктивно вакуумний пакувальник досить простий і складається з безпосередньо вакуумної камери з прозорою кришкою, нагрівального елемента, панелі керування та опори на колесах (у невеликих моделей може бути відсутнім).
Процес роботи з вакуумним пакувальником теж не відрізняється складністю і не потребує особливих навичок персоналу:
- Встановлення параметрів: глибина, тривалість та температура.
- Продукція міститься у спеціальних вакуумних пакетах.
- Пакет розміщується на планку для спайки.
- Верхня кришка апарата опускається до щільного притискання.
- Насос відкачує повітря шляхом утворення низького тиску (менше 1 кПа).
- Коли досягається встановлена глибина, пристрій запаює пакет.
- Камера розгерметизується, кришка відкривається.
- Сучасні вакуумні пакувальники можуть працювати одночасно з кількома пакетами.
Різновиди приладів
Промисловий апарат для вакуумного пакування може забезпечити швидку та якісну роботу у великих обсягах. Однак вибір вакуумного пакувальника потребує певних знань. Насамперед варто визначитися з різновидом пристрою. Сучасний ринок пропонує споживачеві такі варіанти:
- за типом: камерні (одне або два), безкамерні, термоформувальні;
- за типом установки: настільні, підлогові, пересувні;
- залежно від режиму роботи: автомат, напівавтомат, ручний тип;
- область використання: харчова чи промислова.
І якщо з останніми пунктами все більш-менш ясно, то перший тип різновидів вимагає більш глибоких знань. Устаткування для вакуумного пакування за типом розглянемо докладніше.
- Вакуумні пакувальники камерного типу. Цей різновид пристроїв є найбільш популярним серед промислових та побутових користувачів. Вакуумування продуктів здійснюється у спеціальному відсіку - камері, яка може бути одна або кілька, залежно від необхідної продуктивності. Пакети для пакувальників камерного типу можуть бути стандартними (одна сторона залишається відкритою, три – спаяні) або з блискавкою з одного боку. Зверніть увагу на якісні пакети, які не містять токсичних речовин, придатні для термічної обробки та готування за технологією су-вид (коли вакуумовані продукти готуються за невисокої температури у ванні з водою).
- Вакуумний пакувальник безкамерний або аспіраційний. Такий вакуумний пакувальник не має камери, що є плюсом. Упакувати в такій машині можна будь-які продукти, окрім рідин. Вигідно придбати цей тип для невеликих підприємств громадського харчування або магазину. Також це найкращий вакуумний пакувальник для дому. Пакети для безкамерних пакувальників бувають рифлені (для повного відкачування повітря) і високобар'єрні, що поєднують щільність і безпеку.
- Термоформуючий вакуумний пакувальник. У цьому різновиді застосовується особлива технологія: під впливом температури з плівки утворюється піддон, на нього укладаються продукти та вакуумуються. Застосування такої технології ще більше підвищує термін зберігання.
Правила вибору приладу
Отже, вже стає зрозуміліше вакууматор як вибрати, чи це побутовий чи промисловий девайс.Варто дотримуватися кількох основних рекомендацій:
- Для початку визначитися, що вам більше потрібно: компактність для розміщення та простота застосування або продуктивність, наявність додаткових опцій (друк етикеток, маркування дат). Від цього також залежатиме ціна приладу.
- Добре вивчити ринок. Переглянути відгуки про кращі моделі, з яких і підібрати побутовий вакууматор або девайс для громадського харчування.
- Відштовхуватися від великих виробників, які добре зарекомендували себе у виготовленні широкої лінійки приладів.
- Опиратися на область використання. Це може бути вакуумний пакувальник для харчових продуктів, рідин чи непродовольчої групи товарів.
- Зверніть увагу на матеріали виготовлення. Найчастіше, девайси виготовляються із пластику з додаванням металу. Якщо ви хочете, щоб прилад служив вірою та правдою довгі роки, зверніть увагу на вакууматор із нержавіючої сталі.
- Оцінити продуктивність машини та її потужність.
Популярні моделі вакууматорів
Сьогодні асортимент машин для вакуумування задовольнить навіть найвибагливішого користувача. Однак не всі виробники зарекомендували себе якнайкраще.Нижче представлена десятка кращих торгових марок побутових та промислових вакууматорів, що повністю відповідають співвідношення ціна/якість:
- Fimar (Італія)
- Hendi (Нідерланди)
- Orved (Італія)
- Sirman (Італія)
- Apach (Італія)
- Frosty (Італія)
- Euromatic (Італія)
- LA_MINERVA (Італія)
- Henkelman (Нідерланди)
- Lavezzini (Італія)
- GGM Gastro (Німеччина)
- Rauder (Китай)
- Asahi Industry Co.,Ltd (Японія)
Всі вони набули популярності на вітчизняному ринку і мають гарну репутацію. Цей список був складений на основі таких критеріїв як демократичність ціни, збереження вмісту вакуумного пакета, гідна комплектація, зручність управління та стильний зовнішній вигляд.
На закінчення
Таким чином, камерна вакуумна машина або будь-який інший різновид – це корисне придбання, що дозволяє не просто зберегти первозданний зовнішній вигляд продуктів або покращити їх зовнішній вигляд, а й у кілька разів збільшити термін реалізації. З цієї причини покупка буде не просто доцільною, а й дуже вигідною.
Для побутового використання цілком вистачить найдоступнішого варіанту, з ручним керуванням, який не може похвалитися додатковими технічними можливостями. Для тих, хто бажає познайомитися і скористатися останніми досягненнями в даній галузі, підійдуть більш сучасні рішення з високою продуктивністю.