Як вибрати деку

Ні для кого не секрет, що запечені страви набагато корисніші (а для когось і смачніші) смажені або приготовлені за допомогою гриля. Смак і корисні якості продуктів зберігаються, а треба лише духовка. Але коли справа доходить до приготування їжі, стає зрозуміло, що від однієї деталі може залежати смак і якість їжі. І ця деталь – листи.

Часто деко являє собою прямокутні девайси з бортиками по всьому периметру. Здається, що в цьому немає нічого складного, але вміння вибрати якісні листи – це ціле мистецтво з багатьма тонкощами. Саме лист є тим самим сполучною ланкою між духовкою/піччю і готовою стравою.

Аргументу про корисність страв цілком достатньо, якщо йдеться про масштаби домашньої кухні. Якщо це виробничий процес у професійній кухні – тут важливі обсяги. І тут листи отримують суцільну перевагу. Отже, вибір професійного обладнання цього сегменту – справа відповідальна.

Види деко в залежності від матеріалу, з якого виготовлені

Як правило, вибір деко для професійної кухні починається з того, щоб правильно підібрати матеріал для дека. Вітчизняні та закордонні виробники пропонують споживачеві великий перелік варіантів:

  • Скло. Скляні листи - це красиво і стильно, вони чудово доповнять один своїм виглядом інтер'єр будь-якої кухні. Однак дорожнеча та непрактичність роблять їх придатними або для дуже скромного виробництва, або для використання на домашній кухні.Перед тим як випікати в такій формі, її необхідно трохи підігріти, оскільки скло погано переносить різкі перепади температури. З переваг можна виділити те, що їжа в такій ємності довго зберігатиме тепло.
  • Противні з нержавіючої сталі. Використання такого виробу буде абсолютно безпечним, оскільки у виготовленні застосовується особливий вид сталі - харчовий. Для закладів громадського харчування це найбільш популярний матеріал, оскільки його легко мити, вони практичні та не змінюють смакових якостей готової страви. Плюс залишаються за ціною.
  • Алюмінієві. Саме ці листи для випічки стали вибором №1 у господарок та великих підприємств. Легкі, практичні, недорогі, вони дозволяють швидко приготувати різні страви завдяки хорошій теплопровідності, а невелика вага – переносити куди завгодно без зусиль.
  • Силіконові. Хоч і з'явилися відносно недавно, ці деко встигли завоювати популярність серед рестораторів. Вони можуть витримувати досить високі температури (до 280 градусів) без втрати якостей. Компактні, зручні у використанні, вони не нагріваються так сильно, як інші види і можна спокійно витягати з духовки. Ще один плюс – відсутність потреби змащувати стінки олією.
  • Чавунні. Найімовірніше, перейшли у наші дні з часів предків. Сьогодні вже мало де можна зустріти чавунний лист з великої ваги і відносної непрактичності в цьому плані. Але є такі страви, які просто ідеально готуються саме в такій формі, тому не варто зовсім їх списувати з рахунків.Важливим є і той факт, що матеріал практично вічний.
  • Керамічні листи. Досить поширений лист – керамічний. Прийнято вважати, що це матеріал природний і «дихає». За рахунок такої особливості страви зберігають прекрасні смакові якості та всі корисні властивості.
  • Тефлонові листи. Також дуже практичні та відносно недорогі вироби. Спеціальне антипригарне покриття дозволяє легко вилучати вміст та мінімізувати витрати масла. Мінус полягає лише в необхідності дуже дбайливого догляду та використання неметалевих предметів при контакті.

Сьогодні ринок багатий на вибір не тільки деко, але й самих духовок. Виробники пропонують газові, індукційні, електричні та комбіновані плити. Так, кожен із цих типів передбачає використання відповідного дека для запікання. Розглянемо детальніше:

  • Чавунні та сталеві листи (особливо старого зразка) зовсім не придатні для використання в електричних та індукційних духовках. Вони дуже важкі, а також не здатні пропускати теплові хвилі. У результаті страва вийде погано приготовленою і з неналежними смаковими якостями.
  • Для газових та електроплит найкращими будуть керамічні та алюмінієві листи. Трохи менш популярними, але від цього не менш підходящими стануть вироби з вуглецевої сталі, силікону та жароміцного скла.
  • Для індукційних плит варто придбати аксесуари в спеціалізованих магазинах.

Види призначення

При слові «деко» у більшості виникають асоціації з випічкою. Однак у цих аксесуарах можна приготувати багато різних страв. Головне – визначитись із призначенням:

  • для випічки. Можуть бути з будь-якого матеріалу і відрізняє їх лише висота бортів листа. Так, для тістечок або печива підійдуть низькі борти листа, а для тортів і пирогів – високі;
  • грати. Встановлюються на листи для зручного та якісного приготування м'яса на грилі, овочів або картоплі фрі за допомогою духовки;
  • для піци. Щоб ця страва виходила добре приготованою і залишалася хрумкою, були створені спеціальні листи. Вони мають особливу конструкцію з отворами для вільної циркуляції повітря;
  • з перфорацією – використовуються при випіканні хліба;
  • для курей-гриль. Особлива конструкція дозволяє готувати одночасно кілька птахів.

Розміри та форми листів

Найбільш масовими є прямокутні девайси. Але зустрічаються також круглі та овальні – тут вирішувати вам, які страви готувати та як буде зручніше. Щодо габаритів – то тут все просто:

  • Повнорозмірні листи або комерційні – 18 на 25 дюймів.
  • Половинні – 18 на 13. Застосовуються у побуті та на проф.кухні.
  • Четверті – 9 на 13. Оптимальні для дому.

На що звернутися при виборі

Намагайтеся звертати увагу на моделі з кришкою. Без неї є всі шанси отримати нерівномірно приготовлену страву. Не менш важлива наявність антипригарного покриття. Віддавайте перевагу тільки надійним та перевіреним фірмам, оскільки так можна бути впевненим у міцності та стійкості до подряпин.

Якщо ваша кухня спеціалізується на приготуванні печива чи пиріжки – пригляньте деко з низькими стінками, а для багатошарової випічки та тортів – деко з високими стінками. Лист, оснащений перфорацією, стане запорукою швидше готування.

Не купуйте надто дешеві варіанти, вони однозначно довго не прослужать і стануть черговою статтею витрат. Краще один раз витратитись на якісні листи – і на кілька років забути про це питання.

На закінчення

Як видно, вибір дека для випічки – не найлегше заняття, але, розібравшись у всіх тонкощах, стає простішим. Найкраща порада щодо вибору – це придбати відразу кілька варіантів із різних матеріалів та різних розмірів.

Інтернет-магазин допоможе цьому. Професійний посуд для ресторанів за доступними цінами з доставкою вже чекає на вас!