Як вибрати професійну вафельницю?

Професійні прилади для випічки вафель - це багатофункціональне теплове обладнання, призначенням якого є приготування страв із тіста. Зокрема, основний продукт – найрізноманітніші за товщиною, формою та розмірами вафлі, на основі яких у закладах громадського харчування пропонується безліч страв.

Вафельниця дозволить експериментувати з тестом, начинками та добавками. Але щоб обладнання швидко окупилося, якісно виконувало свої функції і приносило прибуток, важливо вибрати правильно вафельницю для бізнесу. На що звернути увагу, які особливості та асортименти вафельниць? Спробуймо розібратися.

Пристрій промислових вафельниць

Конструкція вафельного обладнання досить проста: дві гарячі поверхні з вбудованими ТЕНами.

  • В ідеалі сучасні вафельниці, а точніше їхня робоча область, виконуються з чавуну: він міцний в експлуатації і легкий у догляді.
  • Корпус має бути виготовлений із харчової сталі з нержавіючими властивостями.
  • Плити, з'єднані шарнірами та закриті кришками.
  • Термостат, вбудований у корпус для регулювання ступеня нагрівання.
  • Ручки з накладками із пластику, що дозволяють уникнути опіків.

Принцип роботи вафельниці такий самий простий, як і пристрій: тісто наливається на одну поверхню, кришка закривається і буквально за лічені хвилини можна ласувати смакотами.Залежно від моделі та її потужності, за часом готування займає від 3 до 5 хвилин, а звуковий сигнал дасть знати про закінчення процесу.

Щоб теплове обладнання служило вірою і правдою довгі роки варто дбайливо ставитись до нього: не чистити поверхні металевими скребками, після приготування не мийте обладнання відразу, дайте йому охолонути. Вимите виріб слід просушити, не закриваючи кришку.

Види вафельниць

Вибрати професійну вафельницю буде простіше, якщо ознайомитися з їхніми основними різновидами. Класифікація базується на основі різновиду вафель, тобто типу кінцевого продукту. Виділяють:

  • Вафельниця для тонких вафель. Девайси дозволяють отримати 20-40 штук на годину за умови закладки 1-2 вафель. Пристрій підійде для закладу з 50-80 посадковими місцями. Можна підібрати модель для круглих або квадратних виробів, які надалі загортаються в трубочку та наповнюються різними начинками.
  • Вафельниця для об'ємних бельгійських вафель. Мінімум такий апарат зможе видати до 80 ласощів на годину. "Бельгійські" - загальна назва для пишних смаколиків. Сюди відносяться віденські та американські вироби. У свою чергу вони бувають льєжськими (овальні або круглі з скоринкою) та брюссельськими (прямокутні, м'які).

Також іноді вафельниці класифікують по глибині осередків: дрібні чи глибокі. Перші приготують звичні хрусткі страви, другі – м'якіші та пишніші.

Вибираємо вафельницю правильно

Щоб з'ясувати відповідь на питання «як правильно вибрати вафельницю», варто враховувати не лише вимоги щодо продукту, а й такі моменти:

  • потужність електровафельниць. Від цього показника залежатиме продуктивність;
  • матеріал робочої поверхні. Як уже говорилося, краще віддати перевагу чавуну. Саме так роблять досвідчені ресторатори та власники закладів громадського харчування, адже навіть поява подряпин не позначиться на якості робочого процесу. Трохи менш потрібний алюміній з антипригарним покриттям;
  • конструкція виробу. Існують моделі з одинарним та подвійним завантаженням. Останні застосовуються у великих за місткістю закладах з багатьма посадочними місцями;
  • особливості бізнесу. Про це згадувалося вище: визначтеся з вимогами до продукту та його відповідності меню;
  • додаткова комплектація. Вафельниця може бути оснащена додатковими насадками, що змінюють візерунок на ласощі або його форму. Для приладів з антипригарним напиленням у комплекті можуть бути передбачені запасні накладки, щоб, не зупиняючи робочого процесу, їх замінити;
  • опції. Вафельниця для бізнесу має якнайбільше «вміти», щоб звільнити персонал. Так, не зайвою буде наявність датчиків стадії нагрівання та сигналів про закінчення випічки.

Таким чином питання, як вибрати вафельницю для бельгійських вафель або іншого типу ласощів, вже не здається таким складним.

Популярні марки вафельниць

Сьогодні електровафельниці виробляються вітчизняними та зарубіжними компаніями. Багато компаній складають рейтинги найкращих виробників у даному сегменті. Судячи з опитувань користувачів, найбільш оптимальне поєднання ціни та якості належить брендам Clatronic, Maxwell, Saturn, Princess, Ves Electric, Rommelsbacher, Smile, GFgril, Redmond.

Такий список базується на відгуках покупців, які особливо відзначали такі позитивні моменти:

  • надійність та міцність;
  • стильний дизайн;
  • простість у використанні;
  • функціонал та універсальність;
  • гарантійний термін;
  • наявність сервісних центрів;
  • зручні ручки;
  • добре покриття з антипригарними властивостями.

Секрети догляду за вафельницею

Ми вже згадували, що суттєво продовжити термін служби електричної вафельниці допоможе дбайливе та правильне поводження з нею. Для цього нам знадобляться паперові рушники, мокра тканина та дерев'яна паличка. У самому процесі немає нічого складного, і він займає не більше декількох хвилин, але важливо дотримуватися рекомендацій:

  • Очищати та мити можна лише повністю охолонутий прилад.
  • Кришки тіста та залишки олії можна видаляти лише м'яким папером.
  • Зовні апарат протирати вологою тканиною.
  • Тісто, що пригоріло або сильно пристало, спочатку потрібно відмочити або капнути на нього трохи рослинної олії.
  • Всі знімні елементи виробу можна мити під проточною водою з додаванням побутової хімії, а потім ретельно просушити.
  • Перед тим, як закрити вафельницю для зберігання, варто переконатися, що вона повністю суха.

На закінчення

Професійні вафельниці – надзвичайно корисне та зручне у використанні придбання. Воно допоможе підняти ваш бізнес на новий рівень, внести різноманітність у меню та при правильному використанні швидко окупитися. Досить просто вивчити асортимент, визначитися зі своїми уподобаннями і дуже швидко отримувати задоволення від ласощів та прибутку.