Як обрати кавомашину
Чашечка кави з ранку - кращий засіб підбадьоритися і отримати заряд бадьорості на весь день. А допомогти в швидкому приготуванні цього чудового напою допоможуть сучасні кавомашини. Вони можуть змолоти кавові зерна, приготувати еспресо або капучино . Важливо, щоб кавовий автомат був підібраний правильно і справлявся з покладеними на нього функціями. Кавомашини бувають декількох видів :
Ріжкові кавомашини;
Це найпростіші і недорогі представники кавових автоматів. У ріжок такої кавомашини засипається мелена кава, необхідна для приготування 1-2 чашок еспресо . Через нього пропускається пар під високим тиском. Готова кава, що містить багато ароматичних речовин, просочується через дрібнопористий фільтр.
Корпус і ріжок таких кавоварок можуть бути зроблені з різних матеріалів. Від матеріалу корпусу залежить міцність апарату, а від матеріалу ріжка - смакові якості кави. Добре прогрівається металевий ріжок дає густий напій і пишну піну. А пластмасовий ріжок прогрівається набагато гірше, і кава виходить рідкою, з кислуватим смаком і світлої піною, незалежно від якості самих кавових зерен.
Якість напою також залежить і від щільності утрамбовки. Для досягнення оптимальної щільності кавового порошку товкач повинен точно підходити до ріжка за розміром. А ось його матеріал значення не має. У комбінованих кавоварках можна готувати і капучино . Для приготування пишної молочної пінки вони обладнані спеціальними паровідвідних трубками або насадками.
Панель кавомашини забезпечена всіма необхідними індикаторами, включаючи температуру напою і рівень води. При відсутності води або перегрів апарат автоматично вимикається. Коли температура досягає заданого рівня, гасне відповідна індикаторна лампочка і подальший нагрів припиняється. При підвищенні тиску пари до небезпечного рівня, спрацьовує спеціальний клапан, що скидає надлишковий тиск.
Переваги : невисока ціна, простота експлуатації;
Недоліки : високі вимоги до утрамбування порошку, при неуважності під час використання можливі опіки.
Комбіновані кавоварки;
Цей вид кавових апаратів таких виробників як Saeco , Siemens , Delonghi , Bosch значно зменшує участь людини в приготуванні кави. Цей апарат є одночасно і кавомолкою і кавоваркою. Така кавоварка може і просто закип'ятити воду. В її бачок вбудований очищающий воду фільтр.
Перемелена апаратом кава висипається в ріжок, який потрібно після цього вийняти і зробити утрамбовку. Деякі кавові апарати дозволяють приготувати одночасно дві порції напою. Коли апарат готовий до роботи, на дисплеї загоряється лампочка. Тут же знаходяться і індикатори температури води/кави. Ціна такої комбінованої кавомашини може навіть перевищувати сумарну вартість кавомолки + кавоварки. Але її значно зручніше використовувати для приготування кави.
Переваги: можна використовувати каву в зернах, а також мелену і пресовану каву.
Недоліки: якість кави залежить від правильності утрамбовки.
Автоматичні кавомашини;
Цей тип кавоварок є найпопулярнішим і найдорожчим. Зате він майже не вимагає втручання в процес приготування кави людини. Від нього вимагається тільки насипати зерна, залити воду, виставити індикатор міцності напою, кількість чашок, які потрібно приготувати. Далі після натискання кнопки включення апарат все зробить сам. Весь процес займає не більше 40 секунд.
Використання свіжозмеленої кави дозволяє напою повністю зберегти кофеїн і всі ефірні масла. Завдяки розумній автоматиці, ви будете точно знати, коли заливати воду, засипати зерна, очищати трубки, видаляти стару кавову гущу. Вона може запам'ятати задану вами комбінацію, і готувати каву згідно з цими вимогами.
Такі апарати часто оснащені комп'ютером з РКІ , який дозволяє задати всі необхідні параметри приготування кави, включаючи і жорсткість використовуваної води.
Переваги: легке приготування напою навіть при відсутності навичок, можливість установки в будинку, в офісі.
Недоліки : висока вартість.
Вбудовувані кавомашини;
Цей вид обладнання виробляють бренди Electrolux , Miele , AEG , що спеціалізуються на вбудовуваній техніці. Така техніка не буде порушувати загальний стиль приміщення, ховаючись за меблевими дверцятами. Для засипки зерен, заливки води або очищення машини, вона легко висувається за допомогою телескопічних направляючих.
Переваги: бездоганний дизайн і відмінна якість;
Недоліки: висока вартість.
Трохи про каву
На якість кавових зерен впливає багато факторів: вік зерна і якість його обсмажування, цілісність зерен, якість упаковки і ін.
Поради щодо вибору кавових зерен:
- перед покупкою огляньте упаковку і зверніть увагу на термін придатності. Каву в зернах зберігають в упаковці з вентиляційним клапаном, а мелений - в герметичній упаковці. У такому вигляді кава може зберігатися до 1,5 років;
- маслянистий колір зерен кави, каже, що кава свіжа, і в ній збереглися ефірні масла;
- мала кількість відколів - ознака правильного перевезення і зберігання зерен;
- різні рівні обсмаження впливають на смак кави. Легка ступінь застосовується для арабіки , середня - має більш темний колір зерен з інтенсивним виділенням масел, сильна ступінь дає темно-коричневий колір зерен і велика кількість масел на поверхні;
- щоб приготувати еспресо використовують сильно обсмажені кавові зерна або спеціальні «кавові суміші & raquo ;, які маркуються написом « miscela » на упаковці. Вони зазвичай містять арабіку і робусту ;
- краще купувати каву без ароматизаторів, вони можуть приховувати погану якість кавових зерен;
- для приготування кави рекомендується використовувати тільки свіжомелені кавові зерна;
- зберігати упаковані кавові зерна краще в холодильнику або морозильнику, де немає світла і кисню.