Як відкрити кафе: з чого почати?
Як відкрити кафе в Україні? Чи важко оформити документи? Яке обладнання придбати? Вибір типу закладу, юридичної форми ведення діяльності, приміщення; розробка дизайну інтер'єру та реклами; підбір постачальників і персоналу, закупівля техніки та меблів для кафе - ось неповний перелік завдань ресторатора-початківця.
Заглибимось у тему, щоб зрозуміти, як відкрити своє кафе.
Види кафе: спеціалізація за напрямками
Згідно з ДСТУ 3862-99, до кафе відносять заклади без організації розважальної програми, в меню яких є страви власного приготування; кондитерські вироби, алкогольні та безалкогольні напої. За видом сервісу заклади можуть мати офіціантів або працювати за принципом самообслуговування.
Поділ за напрямками відноситься найчастіше до основного набору страв:
- кондитерська;
- кав'ярня;
- молочне кафе;
- дитяче кафе і т.д.
Перш ніж відкрити власне кафе, слід точно знати, якого типу та напряму має бути ваш заклад. Для кафе-мороженого не потрібен тістоміс, зате обов'язкові морозильні камери та вітрини. У кав'ярні знадобиться кавоварка, столи та стелажі для посуду, вітрини для викладення десертів.
У закусочних та бістро, розташованих біля жвавих доріг, автобусних або залізничних станцій, необхідно мати холодильні вітрини для готових страв, різноманітне електромеханічне обладнання, індукційні плити та мікрохвильові печі.
З чого почати: порядок дій
Поштовхом до початку будь-якої справи може послужити все, що завгодно: фраза з книги чи кіно, випадково почута розмова, приємний вечір у ресторані… І ось у вас уже виникла ідея відкрити кафе, куди могли б приходити ваші друзі.
Не поспішайте зареєструвати бізнес. Оцініть ринкову ситуацію, складіть бізнес-план, придивіться до інших подібних закладів. Знайдіть або придумайте свою особливість, свою унікальну торгову пропозицію. Чим ви відрізнятиметеся серед сотень інших? Затишною атмосферою для побачень? Смачними та недорогими бізнес-ланчами? Можливо, це буде стильне арт-кафе? Чи рокерський клуб?
Щоб правильно відкрити кафе, ми пропонуємо наступний перелік дій:
- Визначтеся з типом закладу.
- Знайдіть відповідне приміщення.
- Оцініть вартість ремонту (при необхідності), оформлення та меблювання.
- Знайдіть шеф-кухаря та складіть меню.
- На підставі передбачуваного асортименту страв підберіть обладнання.
- Складіть бізнес-план для відкриття кафе.
- Знайдіть інвестора або інше джерело фінансів.
- Виберіть форму власності та зареєструйте підприємство.
- Проведіть ремонтні роботи, оснастіть приміщення всім необхідним.
- До початку роботи слід подати декларацію відповідності вимоги пожежної безпеки (у разі, якщо у вас новий об'єкт, щойно зданий в експлуатацію, декларацію отримувати не потрібно).
- Не менше, ніж за 10 днів до відкриття кафе, слід подати до Держпродспоживслужби заяву про державну реєстрацію потужностей (ч. 3 ст. 25 Закону України №771-97).
- Отримайте ліцензію на торгівлю алкогольними напоями (пиво також до них відноситься), якщо такі є у вашому асортименті.
- Знайдіть постачальників продуктів та напоїв, уклавши договори.
- Підберіть та навчіть персонал.
- Перед відкриттям кафе встановіть касовий апарат та платіжний термінал.
- Вчасно подбайте про вивіску та рекламу вашого закладу. Врахуйте, що місцева влада встановлює певні правила до вивісок. Наприклад, щоб відкрити кафе, потрібно буде отримати паспорт інформаційної вивіски. Його видає Головне управління з питань реклами Київської міської ради. Аналогічні вимоги можуть бути й у інших населених пунктах.
Список дій досить великий. Реально оцінюйте свої сили та засоби, правильно розрахуйте час, який знадобиться для відкриття кафе.
Яке обладнання потрібне для кафе?
Тип та кількість професійного кухонного обладнання залежить від очікуваного потоку відвідувачів та виду закладу. У будь-якому випадку вам знадобиться:
- теплове обладнання (плити, печі, грилі, шафи для смаження, сковороди або пароварки);
- холодильне обладнання (холодильники, морозильники, скрині для морозива, морозильні столи);
- нейтральне обладнання (столи, стелажі, ванни для посуду, витяжки, візки).
Точний список обладнання для кафе бажано обговорити з досвідченим шеф-кухарем. Може виявитись, що для певного виду виробів потрібна конвекційна піч, гриль конкретного типу або фризер для морозива.
Підприємство Фуд-Еквіп, в силу багаторічного досвіду та наявності висококваліфікованих фахівців, надає індивідуальне проектування та комплексне обладнання для відкриття кафе.
Середня вартість обладнання для кафе - надто загальне поняття, щоб розглядати його всерйоз. Навіть при однаковому наборі видів обладнання ціни коливаються в залежності від потужності та виробника техніки, наявності додаткових опцій. Рекомендуємо доручити завдання професіоналам, щоб правильно розрахувати потреби.
Що ще потрібно врахувати для відкриття кафе
Про те, які потрібні дозволи на відкриття кафе, ми розповідали в попередньому розділі. Є чіткі вимоги щодо розміщення закладів громадського харчування. Так, у житлових будинках або прибудовах до них допускається відкривати кафе у приміщенні розміром до 50 посадочних місць, що працюють не пізніше 22-00 і без оркестру.
Всі деталі описані у Правилах роботи підприємств ресторанного господарства № 219 від 24.07.2002р.Зверніть увагу на санітарно-гігієнічні вимоги до приміщень, обладнання, персоналу, викладені у вищезгаданих Правилах, а також у документі СанПін 42-123-5777-91.
Відкриття кафе в торговому центрі вимагатиме узгодження з власником ТЦ. Він може пред'явити додаткові вимоги, зокрема до режиму роботи або оформлення. Дізнайтеся про це заздалегідь, і обмовте всі нюанси.
Скільки коштує відкрити кафе з нуля
Ті, хто задумався, як відкрити своє кафе з нуля, найчастіше не дуже добре уявляють собі величину вкладень. Витрати залежать від пропускної спроможності, типу закладу, виду приміщення і навіть від населеного пункту.
Назвати точну цифру на початковому етапі ніхто не візьметься. Складіть кошторис:
- вартість оренди або покупки приміщення;
- витрати на ремонт та меблі;
- оформлення пакету документів для відкриття кафе;
- купівля техніки, інвентарю та посуду;
- витратні матеріали (миючі засоби, серветки та ін.);
- операційні витрати на банківське обслуговування;
- оплату роботи персоналу;
- реклама.
Чим ретельніше ви складете бюджет видатків, тим легше буде приймати рішення та керувати закладом.
На закінчення
Відкрити своє кафе - завдання з багатьма змінними. Від правильного вирішення всіх питань залежить подальша успішна робота закладу.
Відкриття кафе з нуля починається з аналізу ринку та прилеглих закладів, включає отримання дозвільної документації та ліцензій, вибір та закупівлю обладнання, підбір персоналу та організацію реклами.
Від спеціалізації кафе, його меню та кількості посадкових місць залежить обсяг вкладень. Правильна оцінка термінів окупності дає уявлення про економічну ефективність проекту.