Фабрика-кухня. Комбінат харчування. Кулінарні цехи.
Фабрика-кухня
Представляє велике підприємство, що займається виготовленням напівфабрикатів, кондитерських (інших кулінарних) виробів для безперебійного постачання доготівкових підприємств. У складі можуть бути передбачені столові, закусочні, кафе, ресторани. Виробничі потужності однієї фабрики-кухні за зміну досягають 10-15 тисяч страв. Набір цехових приміщень підприємств цього типу може змінюватись, включаючи, крім основних, цехи з виробництва швидкозаморожених страв, безалкогольних напоїв, інших виробів.
Комбінат харчування
Торгівельно-виробниче об'єднання, що складається з фабрики-заготівельного (заготівельного цеху) та доготівкових підприємств. До останніх відносяться напівфабрикати столові, закусочні, кафетерії, ресторани, кафе. Наявність високотехнологічного обладнання дозволяє комбінатам харчування забезпечувати виробництво напівфабрикатів підприємств інших типів. Як правило, такі комбінати створюються для забезпечення потреб великих виробничих підприємств, мережі освітніх установ, населення певної території
Спеціалізовані кулінарні цехи
Створюються при рибозаводах, м'ясокомбінатах, овочесховищах. Їх призначенням є виготовлення напівфабрикатів із продукції основного підприємства та постачання доготівкових підприємств. У спеціалізованих цехах широко застосовується механізація робіт, створюються поточні виробничі лінії.
Читайте далі: Столові та столові-роздавальні. Підприємства громадського харчування.