Бари. Підприємства комунального харчування.
Бар
Тип підприємства з барною стійкою, призначеного для реалізації алкоголю різної міцності, безалкогольних, змішаних напоїв, десертів, кондитерських виробів, закусок. Бари мають таку саму класифікацію, як і ресторани: люкс, вищий, перший клас. Вони поділяються на категорії за декількома критеріями.
Залежно від асортименту продукції (типу їжі або напоїв) бари бувають:
- Пивний бар
- Коктейль-бар
- Кав'ярня (кавовий бар)
- Безалкогольний
- Гриль-бар
- Десерт-бар
- Суші-бар
- Фітобар
- Інші
За специфікою обслуговування та пропонованим розвагам:
- Офіс-бар
- Експрес-бар
- Вар'єте-бар (мюзік-хол)
- Відео-бар
- Нічний клуб
- Інші
Бари надають послуги харчування, створюють умови для споживання приготовленої та реалізованої продукції в залі або безпосередньо біля барної стійки, від найменування якої і походить назва терміна. Штат обслуговуючого персоналу складають офіціанти, що пройшли професійну підготовку, бармени, метрдотелі. Особливістю барів є відсутність спеціалізованих приміщень для приготування.
Бари оснащуються світловою вивіскою, в оформленні залів використовуються сучасні декоративні елементи.Замість кондиціювання може бути передбачена припливно-витяжна вентиляція. Максимальна висота барної стійки, обов'язкового атрибуту бару, становить 1,2 м. Біля стійки розміщуються високі табурети з сидіннями, що обертаються. Покриття столів може бути м'яким, так і поліефірним, але крісла повинні бути тільки м'якими. Вимоги до посуду аналогічні до ресторанів, тому використовуються прилади з тих же матеріалів. Бар може не лише бути відокремленою структурною одиницею, а й бути частиною ресторану.
Далі: Кафе та закусочна.