Кафе, закусочна.

Кафе

Призначенням підприємств цього типу є організація харчування та відпочинку споживачів. У кафе реалізуються напої, кондитерські вироби, фірмові, рекомендовані страви нескладного, як правило, приготування та обмеженого асортименту (якщо порівнювати з рестораном).

За асортиментом продукції розрізняють:

  • Кафе-пекарні (або кондитерські)
  • Кафе-морозиво
  • Кав'ярні
  • Кафе-гриль
  • Інші

КафеВ залежності від контингенту споживачів кафе бувають молодіжними, дитячими, арт-кафе, інтернет-кафе, іншими. За місцем розташування можна виділити вуличні та стаціонарні кафе. Найчастіше стаціонарні кафе розміщуються на перших поверхах або у прибудовах будівель. У теплий сезон нерідко організовуються тимчасові кафе на відкритому повітрі.

Розрізняються кафе і за методами обслуговування. У одних практикується лише самообслуговування, інших – обслуговування офіціантами. Кафе з обслуговуванням офіціантами пропонують певний асортимент фірмових, рекомендованих страв швидкого приготування. Кафе з самообслуговуванням - бульйони, нескладні другі страви, млинці, сосиски, сардельки. У меню будь-якого кафе представлено кілька десятків найменувань напоїв, кондитерської продукції, страв швидкого приготування.

Оформлення торгової зали відповідає цільовому призначенню кафе – організації комфортного відпочинку відвідувачів.Використовуються різноманітні декоративні елементи, елементи висвітлення. Для підтримки мікроклімату передбачається наявність припливно-витяжної вентиляції. Приміщення обладнуються полегшеними меблевими конструкціями. Застосовується посуд сортовий скляний, з нержавіючої сталі, фаянсовий, напівпорцеляновий.

Норма площі на посадкове місце становить 1,6 квадратних метра. Окрім торгового залу, обов'язкові туалетні для відвідувачів, гардероб, вестибюль.

Закусочна

Тип підприємства швидкого обслуговування. Асортименти, дуже обмежений, складають страви нескладного приготування. Закусочні мають високу пропускну здатність і тому для їх розміщення вибираються зони масового відпочинку, жваві міські ділянки.

Для прискорення процесу надання послуги закусочними застосовується принцип самообслуговування. Іноді організуються кілька зон роздавальних. Облаштування закусочних повинне відповідати санітарним правилам. При цьому немає необхідності виділяти приміщення для туалетних, гардеробу та вестибюлю. У залах використовуються високі столи з гігієнічним покриттям, алюмінієвий посуд, пресованого скла, фаянсу. Норматив площі на посадкове місце відповідає нормативам для кафе.

Послуга, що надається, залежить в цілому від спеціалізації. Закусочні класифікуються за асортиментом, що реалізується, як закусочні загального типу і закусочні спеціалізовані. Крім того, підприємства швидкого обслуговування мають різницю за типом реалізації продукції. Тут виділяють велику групу закусочних, кафетерії, бістро.

Далі: спеціалізовані закусочні.