Закусочні різних типів.

Спеціалізовані закусочні.

Більшість закусочних відноситься до спеціалізованих підприємств, в яких готується і реалізується переважно та чи інша продукція. Нижче наведено деякі різновиди спеціалізованих закусочних. Про реалізовану в них продукцію можна судити за назвами, що говорять.

Чайні

Підприємство призначене для приготування та реалізації чаю, борошняних виробів. Додатково асортименти представлені гарячими стравами з овочів, м'яса, риби. Оформлення залу нерідко виконується у національних традиціях.

Шашличні

У меню підприємств представлені шашлик, люля-кебаб, харчо, інші традиційні кавказькі страви, кілька найменувань гарнірів. Як правило, на відміну від інших спеціалізованих закусочних, обслуговування здійснюється офіціантами.

Пельмові

Основна продукція, що реалізується – пельмені. Але пропонуються інші нескладні холодні закуски, напої (гарячі, холодні). За наявності спеціального обладнання пельмені можуть готуватися безпосередньо до пельменних. У той же час, допускається використання напівфабрикатів.

Млинці

Спеціалізацією цього типу закусочних є вироби з рідкого тіста. До них відносяться млинці, млинці, оладки, що подаються зі сметаною, медом, варенням, джемом.

Пиріжкові

Призначення підприємств полягає у приготуванні, реалізації всіляких пиріжків, розстібків, кулеб'як, інших печених або смажених виробів із тіста.

Чебуричні

Реалізують страви східної кухні, особливою популярністю серед яких користуються чебуреки, біляші.Також пропонуються салати, бульйони, закуски, бутерброди.

Сососочні

Підприємства спеціалізуються на реалізації готових сосисок, сарделок, молочнокислих продуктів, напоїв.

Піцерія

Сучасний тип підприємства, основним напрямом якого є приготування піци та її реалізація. Наявність спеціалізованого обладнання дозволяє здійснювати процес виготовлення безпосередньо після прийняття замовлення. Обслуговування у піцеріях може здійснюватись офіціантами. Дозволяється функціонування підприємства у форматі кафе чи ресторану.

Кафетерій

Невелике кафе або буфет, що є самостійним типом підприємства, що діє за принципом самообслуговування. Розміщується в установах, офісах, на об'єктах торгівлі, наприклад, торгових центрах. Його призначення полягає у продажу та організації споживання не потребують складних технологій приготування кондитерських виробів, бутербродів, гарячих напоїв. Важливим правилом є заборона реалізації в рамках кафетерію алкогольної продукції.

Набір приміщень обмежений торговим залом та підсобним приміщенням. Основний асортимент продукції, що реалізується, надходить повністю готовим до реалізації, безпосередньо на місці можливе приготування лише гарячих напоїв і бутербродів. Зали обладнуються високими, зазвичай, столами. Для дітей або літніх відвідувачів передбачені столи зі стільцями. Оскільки столи чотиримісні, то від їхньої кількості розраховується місткість кафетерію. Таким чином, може бути передбачено від 8 до 32 місць у торговому залі.Кількість обслуговуючого персоналу є мінімальною.

Бістро

Належить до нового типу підприємств, що спеціалізуються на швидкому обслуговуванні. Процес приготування займає мінімум часу з урахуванням стандартних рецептів та набору продуктів.

У категорії підприємств швидкого обслуговування спеціалізовані мають низку переваг перед універсальними, дозволяючи нарощувати товарообіг за рахунок підвищеної пропускної спроможності.

Підприємства з автоматизованим процесом

Вузька спеціалізація дозволяє створювати підприємства з автоматизованим процесом, такі як кафе-автомати або закусочні-автомати, розміщуючи їх у місцях масового відвідування. Висока затребуваність автоматизованих підприємств на стадіонах, інших спортивних, культурних установах.

Підприємства по відпустці додому

Тип підприємства, призначений для надання послуг на дому. Приготування готової кулінарної продукції або напівфабрикатів здійснюється для реалізації на замовлення додому. Асортимент представлений широким набором страв, що підтримує високий рівень затребуваності.

Набір приміщень підприємств цього типу включає складські, виробничі приміщення. Також обладнується торгова зала з невеликою кількістю столів для споживання продукції підприємства.

Далі: Магазини-кулінірії та роздрібна мережа торгівлі.