Як вибрати обладнання для кав'ярні?

Кава – це один із найпопулярніших напоїв у світі, тому на вулицях міста стає все більше таких закладів, у яких можна випити чашку ароматної смачної кави.

Кав'ярня – це привабливий бізнес, який не вимагає великих стартових витрат, звичайно якщо не брати до уваги ідею про створення мережі кавових точок.

Як вибрати обладнання для кав'ярні. Характеристики кав'ярень. Кавове обладнання.

Визначення концепції кав'ярні

Звичайно, від майбутнього власника та його грошового капіталу залежить, як створення кавового бізнесу, так і вибір обладнання. Наприклад, у місцях великого скупчення народу, де неможливо поставити стаціонарні кавові точки, можна просто розносити гарячі напої (тут потрібно мінімум фінансових коштів).

Це мобільні кав'ярні, які набули достатньої популярності. У ролі можуть бути автопричепи, виставлені деякий час або стандартні кавові машини, встановлені в багажнику легковика. Бізнес такого плану вимагає мінімум ствердних документів та витрат, адже тут не потрібне ні спеціально обладнане приміщення, ні персонал.

Якщо з'явилося бажання створити стаціонарну кав'ярню, необхідно вибрати формат закладу, від якого залежить вибір місця для закладу та обладнання.

Припустимо, американський чи французький тип. Кожен із них має свої особливості.

Кав'ярня американського типу відрізняється швидким обслуговуванням, холодною випічкою та кавою, яку завжди подають у пластикових або паперових стаканчиках. Його п'ють стоячи за столом або просто на ходу. Особливість французького кафе передбачає невелике затишне приміщення, обов'язкову наявність скатертин, гарного посуду, постійного запаху свіжої меленої кави, апетитної гарячої випічки та акуратних офіціантів у довгих білосніжних фартухах. Звичайно, це абсолютно різний тип кав'ярень, але й відвідувачі в них теж різні.

Кавоварки

Незалежно від обраного формату кавового закладу, його основа - це обладнання.

Кавоварки можна розділити на три типи:

  1. 1. Побутовий пристрій, який підходить лише для домашнього використання.
  2. 2. Напівпрофесійні кавоварки - потужніші, проте не зможуть впоратися з великим потоком відвідувачів.
  3. 3. Професійні кавоварки або кавомашини – апарати, які чудово підходять для будь-яких кавових закладів.

За способом приготування кави використовуються апарати різних видів. Найчастіше, у кав'ярнях зустрічається кавоварка-еспресо, набагато рідше – краплинна, гейзерна або френч-прес.

обладнання для кав'ярень

Гейзерні пристрої та френч-прес

Всередині плунжерного кавника з сітчастим фільтром знаходиться поршень, який віджимає всі опади, тому в чашку потрапляє лише чистий напій. Але незважаючи на свої переваги (доступна ціна, робота без використання електроенергії), френч-прес має певні недоліки. Це ручне керування, необхідність додаткового посуду для підігріву води та тривалість приготування напою (щоб приготувати 1 чашку кави, потрібно близько 5 хвилин).

Гейзерна кавоварка має деякі недоліки, наприклад: відсутність аромату, адже принцип її дії полягає у фільтруванні гарячої води через перемелену каву. Крім того, гейзерній кавоварці потрібне повне завантаження, інакше вона не зможе працювати. А для багатьох любителів пити каву великими чашками - обсяг, що видається цією кавоваркою, просто не підходить.

Еспресо

обладнання для кав'ярні, еспресо машина

У кавових установах встановлюють зручні та економічні помпові апарати, де робочий тиск створюється за допомогою насоса або помпи. Ці апарати можуть бути ріжковими, автоматичними та комбінованими.

Ріжкова кавоварка - тут має бути добре спресований (адже саме від цього залежить смак кави!) порошок, який насипають у металевий або пластмасовий ріжок. Відмінність є, оскільки вартість кавоварки з металевим ріжком вища, але й кава в них виходить більш насиченою, а пінка більш пишною.

Завдяки комбінованій конструкції можна одночасно приготувати каву різного помелу. Зробити це можна двома способами: крапельним або під тиском.

В автоматичних кавоварках можна приготувати еспресо, капучино, латте та інші варіанти напою.

Кава по-східному

З огляду на оцінки затятих кавоманів - це «найкавовіший» напій. Готують його у джезві, яку ставлять у гарячий пісок. Продуктивність східної кавоварки досить низька, тому її використовують для невеликих кав'ярень. Зараз, кавомашини для східної кави - це сталевий піддон, що нагрівається електричною спіраллю. У цей піддон накладають пісок або встановлюють для нього лоток. Джезви з кавою ставлять у пісок і вони відмінно прогріваються. Кава виходить ароматною і насиченою. Крім того, апарат оснащений датчиками температури, об'ємом води. Вони не дозволяють кавовій піні переливатися через краї джезви.

Кавові машини

Справжнє професійне обладнання можна розділити на напівавтоматичні, автоматичні та супер-автоматичні машини.

За допомогою напівавтоматичних машин, каву можна готувати за різними рецептами.

Супер-автоматична кавоварка сама меле, варить каву, гріє чашки, веде облік сировини та готових напоїв. Робить це дуже швидко, що є ідеальним для закладів американського типу. Це обладнання дуже дороге, але рентабельним воно стане лише у великих закладах.

Характеристика кофемашин

Характеристики кофемашин

Обираючи професійну кавоварку, зверніть увагу, чи є кавомолка і яка подача води.

Якщо апарат приєднують до водопроводу - потрібно поставити систему для очищення води, адже її якість впливає як на якість кавового напою, так і на тривалість служби кавомашини. Якщо кавоварка заливного типу – важливий обсяг бойлера.

Основний фактор – це кількість чашок кави за годину або за день, яка готується у закладі.

У невеликому закладі за день готують приблизно 400 чашок кави і витрачають близько 3 кг кавових зерен.

У закладах американського типу, напій майже завжди виносять, тому тут щодня готують близько 600 чашок кави та витрачають близько 4 кг зернової кави.

Апарати розрізняються за кількістю чашок, що одночасно заповнюються. Від цього залежить ціна кавомашини.

При покупці кавоварки слід врахувати і виробника. Звичайно, краще вибрати того виробника, який виробляє, і проводить ремонт даного обладнання, разом із сервісним обслуговуванням.

Асортимент кавомолок, які просто необхідні у кав'ярні, є досить різноманітним. Кавомолки є роторні з ножами або жорнові.

Роторні пристрої з невисокою продуктивністю, тому і встановлюються лише у маленьких кафе. У роторних пристроях немає дозаторів, не регулюється ступінь помелу, зерно та перемелену каву знаходяться в одному резервуарі. На виході утворюється пилоподібний порошок.

Потужні промислові апарати з жорнами бувають як з дозаторами, так і без них. Ці апарати забезпечують рівномірний однорідний помел, що особливо важливо для приготування мокко, капучіно, еспресо.

Для закладу американського типу можна підібрати спеціальне обладнання з різним ступенем помелу, різним діаметром жорнів та різним об'ємом бункера, з іншими додатковими функціями.

кавове обладнання, кавомолки для мобільної кефеніАле для кав'ярні, одних тільки кавомашини недостатньо. Навіть для найменшого закладу потрібні: кавомашини, кавомолки, обладнання для випічки, пом'якшувач води, апарати для тонкої нарізки , для приготування коктейлів, міксер, духова шафа, слайсер і, звичайно, стіл для оброблення. Як стверджують ресторатори, розвитку цього бізнесу допоможе різноманітне меню. Це може бути сирна або м'ясна нарізка, різні бутерброди, млинці, які можуть бути з начинкою або без, муси та суфле, які чудово поєднуються з кавою, тому завжди мають великий попит у будь-яких кав'ярнях. Але, на думку професіоналів, випічку бажано не готувати, а купувати окремо, оскільки закон передбачає досить жорсткі умови для приготування страв.

Обов'язково потрібен холодильник, може знадобитися вітрина-холодильник, а також мікрохвильова піч. Крім того, потрібні деякі предмети меблів, барне обладнання, посуд та інше.

Обладнання для мобільних кав'ярень

Мобільна кав'ярня – це пересувна автономна точка продажу, яка може працювати в будь-якому місці, зручному для паркування. Найкраще зупинятися там, де рух перехожих досить інтенсивний. При цьому необхідно мати мінімум дозвільних документів.

Обладнання для такої кав'ярні - газова кавомашина (газ у балонах), ємність для чистої води, ручна кавомолка або та, що заряджається від акумулятора, набір одноразового посуду та різні необхідні пристрої для якісного обслуговування покупців. Цей перелік – мінімум для обладнання мобільної кав'ярні.

Як варіант, причіп із підключенням до стаціонарної електричної мережі.Тут можна встановити холодильник, мікроволовку, а це означає, що асортимент товарів значно розшириться.

Авто-кав'ярня

Автомобілі із кавовим обладнанням можна часто зустріти на міських вулицях. Найкраще їх ставити у прохідних місцях та торгувати у будь-який час. Покупці будуть навіть рано вранці, адже всі кафе ще не відкриті, а по дорозі на роботу хочеться випити чашечку смачної кави.

обладнання для кав'ярні на колесах, авто з кавовим обладнанням

Спеціальне обладнання для таких міні-кав'ярень включає: автоматичну кавоварку, кавомолку, обов'язково - акумулятор із перетворювачем з 12 ВТ на 220 ВТ. Газові кавомашини працюють на балонному газі, призначеному для автомобілів, який стійкий до різних вібрацій.

Придбання спеціального обладнання

Зараз для приготування кави можна вибрати будь-яку техніку. Тим не менш, обладнання, що купується, тільки від деяких виробників:

  1. 1. Якісні та надійні кавомашини – це італійські.
  2. 2.Надійні німецькі апарати Bartscher.

Це обладнання дуже дороге, особливо для бізнесменів-початківців. Тому чудовим варіантом буде оренда кавового обладнання. Як правило, у вартість оренди включається навчання персоналу, монтаж обладнання, посуд, навіть знижка на зернову каву.

Компанії, які реалізують каву, зазвичай пропонують свою техніку та певні сорти кави. На перший погляд - ця пропозиція досить приваблива, але, судячи з відгуків, іноді призводить до проблем. Це означає – прибутковість такого бізнесу знижується. Є ще один шлях розвитку. Для початку роботи можна придбати хороше, але що побувало у використанні, дешевше обладнання.

Кавові заклади будь-якого формату – прибутковий бізнес, у якому багато залежить від якісного та надійного обладнання. На сьогоднішньому ринку досить багато цікавих пропозицій. Зробіть правильний вибір!