Як вибрати піч для піци?

Вибір оптимальної печі для піци - першочергове завдання при організації піцерій і не лише. Ця страва стала настільки популярною, що її подають у закладах найрізноманітніших форматів.

Нижче йтиметься про професійне обладнання для випічки піци, що використовується в кафе, барах, ресторанах швидкого харчування, супермаркетах з відділами кулінарії.

Класифікація печей

Печі для піци поділяються на типи в залежності від способу нагрівання та палива, що застосовується:

  • дров'яні;
  • газові;
  • електричні.

Перші з них створюють національний колорит та підтримують традиційний спосіб приготування. Дров'яна піч для піци має напівсферичну форму. Дрова, що горять, створюють усередині температуру до 400⁰C. Від жару нагрівається внутрішній пічний купол, який фокусує та розподіляє теплову енергію в центр печі, де й розміщують заготовки для випічки.

Запікання в дров'яній печі вважають найбільш традиційним способом приготування піци. Деякі італійські ресторатори впевнені, що справжній смак можна отримати лише в такий спосіб. У процесі випікання поряд з палаючими полінами піца набуває гарного кольору і насичується ароматом натурального диму.

Продуктивність дров'яних печей залежить від їхнього обсягу. Деякі моделі дозволяють готувати одночасно до 8 одиниць. Пам'ятаємо, що багато залежить від майстерності піцайоло: він повинен відчувати температуру нагріву, стежити за топкою, визначати готовність продукту.Для звичайних піцерій та ресторанів швидкого харчування це досить клопіткий метод, хіба що у вас заклад із відкритою кухнею, і процес випічки – це спосіб залучити клієнтів.

Газова піч, по суті, є духовкою з невисокою гарячою камерою. Її плюс - швидке розігрів, регулювання інтенсивності горіння. Серед недоліків – прив'язка до системи газопостачання (або необхідність мати газові балони). Враховуючи ціни на газ, не найекономніше рішення.

Про електропечі розповімо докладно трохи нижче, а поки що відзначимо, що на сьогоднішній день це найзручніше, функціональне та високопродуктивне обладнання.

Вибір за принципом роботи

Печі для піци на електриці міцно тримають пальму першості. З моменту появи професійні кухарі оцінили їхню зручність:

  • швидкий розігрів;
  • легке регулювання температури;
  • не потрібно чистити від золи та залишків палива;
  • не потрібно підключати до газопостачання;
  • можна переміщати в приміщенні та виносити на вулицю;
  • легко доглядати;
  • зручно контролювати процес крізь оглядове вікно.

Більшість моделей оснащено таймером, підсвічуванням, датчиком температури. Для корпусів застосовують нержавіючу сталь або забарвлений метал. Напруга живлення - 220В та 380В. У печах на електриці найчастіше влаштовують шамотний під. Вогнетривка кераміка, розжарюючись, рівномірно розподіляє тепло всередині камери. Вона ж сприяє тривалому збереженню тепла, тому піч споживає менше електрики.

Піч для піци за способом завантаження та принципом роботи може бути подова та конвеєрна. У першому випадку піци завантажують на під (дно), одночасно до 4 штук залежно від розміру форм і камери. Потім також одночасно витягують їх при досягненні потрібного ступеня готовності. Конвеєрна піч оснащена рухомою стрічкою, яка із заданою швидкістю рухається усередині камери. Температура підтримується в діапазоні від 50 ⁰C до 350 ⁰C. Це обладнання призначене для закладів з великим потоком відвідувачів, оскільки суттєво автоматизує процес, дозволяючи готувати від 18 до 24 піц на годину.

1, 2 або 3-ярусна піч для піци?

Підова піч - найбільш ходовий і широко застосовуваний тип. Відмінності в моделях полягають у продуктивності, що визначається за кількістю піц, що одночасно випікаються. Величина камери при цьому може бути розрахована на вироби до 20 см у діаметрі, і більші – 30-36 см, при стандартному завантаженні 4 шт в одну камеру.

Піч із камерами - а їх може бути дві і три, розміщені одна над одною, дозволяє маніпулювати розмірами та кількістю готової продукції, тому дає більшу свободу дій персоналу.

Чим більший одномоментний наплив відвідувачів, тим більше камер має бути у вашому обладнанні. Ціна однокамерної та двокамерної печей за інших рівних характеристик відрізняється не більше, ніж у 1,5 рази, тому при достатньому завантаженні велика піч окупиться швидше.

Якого бренду піч для піци вибрати

Усіляких форматів піцерії давно вийшли за межі закладів, де можна швидко та недорого перекусити. Вони стали популярним місцем зустрічей, проведення сімейного дозвілля, організації вечірок для великих компаній. Тому обладнання для піцерій випускають багато підприємств галузі.

Лідують італійські печі:

  • Pizza Group
  • GGF
  • Apach
  • ITPIZZA
  • Restoitalia
  • Prismafood
  • Frosty та інші.

За асортиментом та якістю не відстає німецька Gastro. У пропозиціях нашої компанії ви знайдете також бренди з Туреччини (SGS), Польщі (Stalgast), Нідерландів (Hendi), Китаю (Rauder) та України (Кій-В).

Бренд виробника печей важливий з точки зору надійності та безвідмовності. Європейські марки краще, китайські - дещо дешевші. Порівнюйте характеристики та ваш бюджет, щоб зробити правильний вибір.

Випічка десертів у печі для піци?

Питання в заголовку не випадкове. Жодне спеціалізоване обладнання не завантажене на повну потужність цілодобово. Печі для піци – універсальний тип, який можна використовувати для приготування страв, що не потребують зволоження. У міжсезоння, у перервах між потоками відвідувачів робіть булочки та круасани, печиво або тарти.Це збільшить ваш асортимент та швидкість окупності обладнання.

На закінчення

Вибір обладнання для приготування піци дуже великий. Газова техніка сягає минулого, печі на дровах - це більше данина традиції. Для ефективного вкладення коштів необхідно вибирати печі на електриці.

При виборі печі рекомендуємо керуватися такими аргументами:

  • очікуваний або реальний потік відвідувачів;
  • діаметр піци у вашому меню;
  • бажана продуктивність обладнання (кількість ярусів);
  • вид електроживлення - 220 або 380 В;
  • торговельна марка техніки.

Фахівці Фуд-Еквіп завжди нададуть детальну та повну інформацію щодо будь-якого обладнання для HoReCa.