Як вибрати пароконвектомат
Професійна кухня не може обійтися без сучасного обладнання. До такого незамінного помічника належить пароконвектомат. Використовуючи це обладнання, можна приготувати безліч страв: від м'ясних до кондитерських, використовуючи при цьому різні техніки теплової обробки. Пароконвекційні печі надзвичайно універсальні і здатні замінити відразу кілька кухонних девайсів.
Однак відчути всі переваги агрегату та суттєво заощадити простір чи засоби можна лише за однієї умови – грамотний вибір пароконвектомату. Виробники зараз пропонують настільки різноманітний товарний ряд апаратів, що навіть досвідченому ресторатору важко визначитись. Тому питання «як вибрати пароконвектомат» завжди актуальне, і зараз ми спробуємо в ньому розібратися.
Режими роботи
Перший критерій за запитом «який пароконвектомат вибрати» - ознайомлення з основними відмінностями різних режимів роботи. Їх виділяють три:
- Конвекція. При цьому режимі пароконвектомати функціонують як класична конвекційна піч: страви готуються гарячим повітрям, що циркулює в робочій камері. Підійде для приготування хлібобулочних виробів.
- Пароутворення. Такий режим передбачає приготування гарячою парою, що зберігає всі корисні властивості. Такий пароконвектомат ідеальний для страв із овочів та морепродуктів.
- Комбінований режим. Саме цей різновид визначає основні переваги пароконвекційного обладнання і є його відмінністю.Сучасні пароконвектомати з цим режимом дозволять приготувати будь-які продукти рівномірно, зберігши вологу та при цьому не допустити втрати ваги.
Додатково ринок пропонує споживачеві моделі пароконвектоматів із режимами розморожування, підігріву та підтримання заданого температурного інтервалу.
Яку систему пароутворення вибрати: бойлерну або інжекторну
Другим, але не менш значущим критерієм, що визначає вибір спеціалізованого теплового обладнання, є системи пароутворення :
- Бойлерні пароконвектомати припускають наявність бойлерного парогенератора, який генерує пару і подає їх у робочу камеру. Вибір пароконвектомату цього виду буде оптимальним при необхідності обробляти великі обсяги продукції або завантажувати камеру більше 10 гастроємностями. Даний тип має деякі нюанси, які варто врахувати перед покупкою: бойлер вимагає своєчасного обслуговування, обладнання займає багато місця і коштує недешево. Плюс важливо стежити за утворенням накипу.
- Цих недоліків позбавлений інший тип: інжекторний пароконвектомат. Пара в таких моделях проводиться шляхом розбризкування води на нагрівальні елементи. Таке теплове обладнання підійде для закладів громадського харчування з невисокою прохідністю, оскільки його продуктивність значно нижча за перший різновид. Плюсами є невибагливість у роботі та обслуговуванні, невеликі габарити та доступна ціна.
Варіанти систем керування пароконвектоматів
Третій пункт вибору пароконвектомата – специфіка способу керування ним. Користувач може вибрати будь-який із трьох варіантів:
- механічний. Найбільш проста система управління, що включає кнопки та важелі для регулювання процесів готування: часу, температури;
- електромеханічний. Не менш простий у розумінні та використанні різновид. Панель управління такого девайса передбачає наявність сенсорних та механічних важелів;
- комп'ютерний чи електронний. Зручна рідкокристалічна панель дозволяє одним або декількома натисканнями задати хід приготування страв. Спочатку дисплей здається дуже складним для розуміння, проте короткий ознайомлення вирішить цю проблему.
Вибір системи управління багато в чому впливає на ціну обладнання.
Функції пароконвектоматів: потрібні та необов'язкові
Велика конкуренція ринку побутових приладів зумовлює винахід усіляких додаткових опцій. Пароконвекційні печі оснащуються усілякими опціями, але далеко не всі з них будуть корисними, тому не завжди є сенс переплачувати.
До корисних можливостей належать:
- можливість різкого зниження температури в робочій камері після закінчення процесу готування або безпосередньо перед відкриттям дверцят;
- наявність кількох режимів приготування: на пару, смаження, комбінований. Це дозволить готувати різні продукти без втрати їх смакових та естетичних якостей;
- автомийка. Чищення пароконвектомату - процес досить копіткий, і може тривати багато часу. Ця функція зробить його використання та обслуговування комфортнішим;
- термощуп. Наявність голки дозволить легко оцінити ступінь готовності страви на різній глибині і під час будь-якої стадії;
- наявність реверсивного вентилятора. Він забезпечить рівномірний розподіл прогрітого повітря, а отже – і якісніше готування.
Пароконвектомат з опцією відкладеного старту – та сама «надмірність, без якої можна обійтися.
Відмінні риси пароконвектоматів
Вибрати пароконвектомат з величезного асортименту буде суттєво простіше, якщо відштовхуватися від специфіки вашого бізнесу та особливості кухні у ньому.
Так, у медичних закладах чи громадському харчуванні з дитячим харчуванням найчастіше використовується режим варіння. Тому варто звернути увагу на пароконвектомат бойлерного типу. Інжекторний також підійде, але в режимі варіння його термін служби скорочується.
Маленькі підприємства, кейтерингові служби або побутові споживачі віддають перевагу спеціальним міні-серіям пристроїв. Кафе, барів та ресторанів з невеликою прохідністю буде достатньо придбати агрегат на 6 рівнів.Якщо у закладі планується обслуговування бенкетів або урочистостей – на 10. Розміри пароконвектомату прямо залежать від розмірів підприємства. Зовнішній вигляд та дизайн пристрою буде важливим лише в залежності від типу кухні: закрита або відкрита.
На закінчення
Пароконвектомат – обладнання важливе та універсальне. Без нього навряд чи обійдеться підприємство громадського харчування будь-якого напряму. Власне, він поєднує у собі функції кількох девайсів. Головне – зробити правильний вибір. Сьогодні найбільшою популярністю користуються пароконвектомати німецького та італійського виробництва.