Як відкрити фастфуд із нуля?

Фаст-фуд – швидка їжа – з'явився не вчора, і не разом із гамбургерами. Усі пам'ятають біляші та гарячі пиріжки на привокзальних площах? Це той самий фаст-фуд, тільки його так не називали. Цей бізнес існував кілька сотень років тому, і існуватиме ще стільки ж. Причина - швидкість та відносна дешевизна. Як каже відоме прислів'я, кохання приходить і йде, а їсти хочеться завжди. Той, хто зможе відкрити точку швидкого харчування у хорошому місці, завжди буде із прибутком.

Переваги такого бізнесу

Чим пояснюється привабливість швидкої їжі? Чому всесвітньо відомий і всюдисущий МакДональдс досяг такого успіху? Які фактори відіграють значну роль для відкриття фаст-фуду?

Бізнес на швидкому харчуванні при невеликих вкладеннях капіталу здатний швидко вийти на точку беззбитковості. Головний фактор - вдале розташування, при цьому форма закладу відіграє вторинну роль, чи то вуличний фастфуд, стаціонарне кафе або кіоск з шаурмою. Формати фастфуду можуть бути різними:

  • піцерія,
  • гамбургерна;
  • пиріжкова;
  • мобільна кав'ярня;
  • торгівля фастфудом з візками та ін.

Їх поєднує одна загальна характеристика: здатність швидко приготувати та подати свіжу гарячу їжу. Точка швидкого харчування завжди знаходиться в найлюдніших місцях: на вокзалах, у бізнес-центрів, в ТРЦ, зонах відпочинку.

Вкладення в обладнання для фастфуду не настільки великі, як для стаціонарного кафе із повноцінним меню.Спеціалізація на якомусь одному-двох видах продукції дозволяє обійтися обмеженою кількістю техніки.

Щоб відкрити кафе швидкого харчування, не обов'язково витрачатися на дорогий стильний інтер'єр та меблі.

Заклади фастфуду використовують заморожені напівфабрикати, що скорочує термін приготування та знижує трудовитрати. Не потрібне тривале навчання персоналу, якщо ви не плануєте відкривати ресторан. Відкрити маленький фастфуд можна з двома-трьома продавцями, які працюють позмінно.

З чого розпочати організацію бізнесу на фастфуді

Задавшись питанням, як організувати кафе швидкого харчування, слід визначитися: який фастфуд відкрити? Де розташовуватиметься заклад? Точні відповіді допоможуть зрозуміти, які види обладнання та скільки вам знадобляться.

Вулична торгівля в кіоску - один з найпростіших видів для підприємця-початківця. Для встановлення мобільного кіоску потрібно взяти дозвіл у місцевої влади або власника території, оснастити приміщення мінімальним набором техніки.

Торгівля гарячою кукурудзою чи поп-корном - це також частина сфери швидкого харчування. Тут знадобиться тільки кукурудзоварка або апарат для приготування поп-корну, пересувний візок та один продавець.

З організаційних питань слід приділити особливу увагу вибору місця. Головне завдання – не як відкрити фастфуд, а де це зробити. Оцініть трафіку та зручність розташування, наявність електромережі та водопроводу (при необхідності).

Дозвольних документів потрібно небагато:

  • декларація відповідності протипожежним нормам або результат експертизи протипожежного стану;
  • реєстрація виробничих потужностей у місцевих органах влади;
  • ліцензія на торгівлю спиртними напоями (за потреби).

Обов'язково перевірте наявність санітарних книжок у персоналу.

Щоб відкрити фастфуд у своєму місті, дізнайтеся про місцеві правила розміщення вивісок та реклами, наявність додаткових зборів; можливі обмеження - наприклад, заборона відкривати будь-які заклади біля шкіл тощо.

Як відкрити фуд корт – це завдання для власників торгових центрів. Тут важливо дотриматися балансу між різними мережевими закладами та дрібними орендарями з національною або якоюсь іншою кухнею. Відвідувач повинен мати можливість вибору, а власники торгових точок – отримувати економію завдяки спільному використанню спільної зали для харчування відвідувачів.

Обладнання для фастфуду

Купівля обладнання для фастфуду – друге за значимістю питання після вибору місця. Тут все залежить від вашого асортименту та величини закладу. Компанія Фуд-Еквіп має величезний досвід, і надає на вибір усіляку техніку різної продуктивності та призначення:

Збільшити продажі фастфуду у стаціонарному кафе дозволять:

  • конвекційна піч, щоб робити свіжі круасани та іншу випічку;
  • фрітюрниця;
  • гриль для курей, овочів або сосисок;
  • чебуречниця.

Популярний напрямок – здоровий фастфуд. Це природний розвиток ресторанного господарства відповідно до сучасних тенденцій. У меню таких закладів більше свіжих овочів, продукти готують на грилі чи запікають.

Чи це сезонний бізнес?

Сезонні коливання не сильно впливають на товарообіг. Дещо менші обсяги продажу влітку, але тільки у закладах поблизу бізнес-центрів або навчальних закладів.

Вулична торгівля більше залежить від коливань погоди, ніж від сезону.

У курортних містах при складанні бізнес-плану фастфуду потрібно враховувати зміни у туристичних потоках, беручи за основу середньорічні показники.

Скільки коштує відкрити фастфуд

Відкриття точки швидкого харчування тягне за собою такі види витрат:

  • оренда або покупка приміщення (ларька);
  • оформлення дозволів;
  • обладнання;
  • меблювання - для стаціонарних закладів;
  • закупівля продуктів;
  • найм персоналу;
  • реклама (вивіска та ін.)

Найвитратніші статті - оренда приміщення та вартість обладнання. Обидва параметри залежать від планованого формату.Очевидно, що для вуличного кіоску з шаурмою, і стаціонарного кафе швидкого харчування цифри відрізнятимуться в рази. Якщо перший бізнес можна почати з невеликими стартовими вкладеннями, то другий вимагатиме солідних інвестицій, що обчислюються в десятках тисяч умовних одиниць.

На закінчення

До питання, як відкрити фастфуд із нуля, потрібно підходити обдумано. Щоб бізнес приносив прибуток і розвивався, потрібно скласти бізнес-план і добре прорахувати бюджет. Вкрай важливо вибрати відповідне місце.

У підборі обладнання та техніки безкоштовну професійну консультацію нададуть фахівці компанії Food-Equip.