Як організувати виробництво і продаж хот-догів. Частина 2.
2. Придбання необхідного обладнання
Наступним етапом бізнесу є придбання необхідного обладнання, витрати на яке становлять від 3 000 до 12 000 гривень.
Після того, як ви отримали всі необхідні документи та дозволи, саме час придбати необхідне торгівельне обладнання. Оскільки основною стравою є хот-дог, то насамперед необхідно придбати апарат для його виробництва.
Види апаратів для хот-догів
Апарати для виробництва хот-догів бувають спеціалізованими та адаптованими. Останні включають барбекю для виробництва ковбас, шашликів та інших страв з м'яса. Потрібно мати на увазі, що використовувати його можна лише на відкритому повітрі. Основними перевагами такого обладнання є порівняно низька ціна (1300-4000 гривень), легкість та простота експлуатації, а також висока мобільність. Але такий варіант абсолютно неприйнятний для стаціонарних точок живлення та вимагає отримання додаткових дозвільних документів. Тому свій бізнес з виробництва хот-догів краще починати з придбання спеціалізованого апарату та теплових пересувних прилавків.
Пересувні прилавки існують двох видів: газові та електричні. Останні є менш мобільними, оскільки прив'язані до джерела живлення. Газові прилавки працюють від привізних балонів з газом. Вартість такого прилавка становить від 4 до 8 тисяч гривень. Також він має великі габарити, що є незручним за умов обмеженого простору.
Найкращим вибором для точки швидкого харчування стане настільний апарат з виробництва хот-догів. Такі апарати бувають різних типів: парові, штирьові, роликові, карусельні, що мають камеру для булочок і без неї. Найбільшою популярністю користуються два з них. Насамперед, це паровий апарат для виробництва хот-догів, зроблений у вигляді теплової вітрини. Даний апарат дозволяє одночасно готувати 150 булочок і 60 сосисок, ідеально підходить для точок швидкого живлення з високою прохідністю. Дверцята зі скла дозволяють клієнтам спостерігати за процесом приготування їх хот-догу, а корпус з нержавіючої сталі полегшує роботу оператора апарату. Але якщо точка фаст-фуда не передбачає великої пропускної спроможності і розрахована на продаж максимум 300 хот -догів на день (такий показник, як правило, мають точки швидкого харчування, розраховані на студентів та офісних працівників), то купувати таке обладнання не має сенсу, тим більше що воно має досить значну ціну в 5-12 тисяч гривень.
В умовах лише відкритої точки швидкого харчування, обмеженого початкового капіталу та маловивченого ринку, рекомендується придбання компактного настільного штирового апарату для виробництва хот-догів. Така установка включає пароварку для приготування сосисок і нагрівальних елементів, що служать для підігріву булочок. Штирьові апарати мають невеликі габарити, високу швидкість приготування хот-догу (на приготування сосиски йде близько 1 хвилини, а на розігрів булочки – близько 30 секунд).
Також якщо такий штирьовий апарат розмістити на увазі у потенційних клієнтів, це підігріє їхню цікавість і вдало презентує вашу продукцію. Існує велика різноманітність фірм-виробників даного обладнання як зарубіжних, так і вітчизняних.
Ціни та рекомендовані апарати для хот-догів
Ціна на продукцію вітчизняних виробників, наприклад, Кий-В є досить привабливою. Але перевірена роками якість та репутація всесвітньо відомих брендів (наприклад, французький виробник Roller Grill та його бренд Horeca Select), а також наявність в Україні мережі їхніх сервісних центрів, найчастіше є вирішальними факторами для потенційних покупців.Також компанії, що займаються продажем ресторанного та готельного обладнання, як правило, влаштовують різні сезонні акції, за якими можна придбати якісні європейські апарати за цінами, що практично не відрізняються від вітчизняних аналогів. У результаті, покупка апарату для хот-догів коштуватиме 2400 – 4800 гривень.
3. Сировина для хот-догів
Наступним етапом є придбання необхідної для виробництва хот-догів сировини: булочок, сосисок, овочів та соусів. Вкладення на даному етапі становитимуть 5 000 – 10 000 гривень.
Стандартний комплект для приготування хот-догів включає такі обов'язкові компоненти, як сосиски, булочки, соуси (як мінімум, у вигляді майонезу і кетчупу, до яких можна додати гірчицю і часниковий соус), а також наповнювач з овочів (огірки , свіжа капуста, морква, листи салату тощо). Запаси на місяць бажано робити в наступних обсягах: 120-250 кг сосисок, 25-50 кг кетчупу та соусів та 120-250 кг булочок. Для скорочення витрат краще придбати продукти у місцевих виробників безпосередньо, не вдаючись до допомоги посередників.
Що ще слід врахувати при відкритті бізнесу з виробництва та продажу хот-догів?
Працюючи над відкриттям подібного бізнесу, необхідно продумати такі питання: вибір відповідного для торгової точки місця, найм та контроль працівників, перспективи розширення асортименту продукції, що неминуче спричинить придбання нового обладнання та отримання додаткових дозвільних документів.
Місце для торгової точки
Ідеальним варіантом для торгової точки продажу хот-догів є майданчики, максимально наближені до місць скупчення людей. Такими місцями зазвичай є ринки, вокзали, точки, розташовані поблизу офісних будівель, університетів та коледжів, парків, місць для відпочинку та розваг тощо.
Для намету потрібно місце мінімум у три квадратні метри, у той час як візок з хот-догами займає не більше 1-2 метрів. Поруч із торговою точкою необхідно встановити контейнер, куди буде складатися використаний одноразовий посуд.
Наймані працівники
Особливу увагу слід приділити найму обслуговуючого персоналу. Крім особистих і професійних якостей потенційного працівника, що влаштовують вас, необхідно враховувати необхідність наявності у нього санітарної книжки. Ця книга свідчить про те, що людина регулярно проходить медичне обстеження та має право працювати на підприємстві громадського харчування.
Асортимент продукції
Людям властиве бажання їсти не лише смачну, а й різноманітну їжу. Тому цілком можливо, що незабаром ви зіткнетеся з необхідністю розширення пропонованого асортименту з метою залучення нових та підвищення лояльності серед постійних клієнтів. Приємними доповненнями до пропонованих хот-дог можуть стати, наприклад, крабові палички або сир, соки, газована вода, алкогольні напої (до речі, для їхнього продажу буде необхідно отримати ліцензію). Для цих продуктів потрібно придбати холодильні вітрини. Також можна готувати чай та каву, для чого доведеться купити чайник та регулярно здійснювати закупівлю чаю, кави, цукру, молока, лимона, питної води тощо. Також майте на увазі, що розширення асортименту вашої точки та закупівля додаткового обладнання призведе до підвищення енергоспоживання, що збільшить ваші витрати на електроенергію.
Якщо ви ретельно продумали всі етапи побудови бізнесу з виробництва та продажу хот-догів, будьте впевнені, що прибуток не забариться. Цей бізнес досить простий, а націнка на кожну одиницю продукції складає близько 200%. Як правило, вкладення у справу окупаються в середньому за 2 місяці активної роботи, а якщо намет розташовується в місці з високою прохідністю, то й раніше.