Гастроємкості для пароконвектомата

Гастроємності

Гастроємності потрібні для будь-якої професійної кухні. Вони належать до універсального посуду, та актуальні для закладів харчування. Гастроємності бувають різних розмірів й характеристик, та загалом належать до посуду, який точно знадобиться на кухні. Вони також знадобляться в відділі кулінарії у супермаркеті.

Гастроємності мають виготовлятися тільки з якісних матеріалів. Вони відрізняються простотою та комфортом в експлуатації. Навіть для невеликої кухні краще вибрати декілька гастроємностей.

Для чого потрібні гастроємності?

Гастроємності можуть бути залучені у багатьох процесах на кухні. В першу чергу їх використовують для зберігання продуктів чи їх заморозки.

Особливості використання гастроємностей:

  • транспортування страв;
  • викладка готових страв;
  • приготування страв, наприклад, на пару;
  • запікання;
  • збереження температури гарячих страв.

Майже для будь-якої стадії приготування страви будуть корисними гастроємності.

Єдиний стандарт гастроємностей

Гастроємності належать до професійного обладнання, а тому є деякі принципіально важливі стандарти.

Єдиним для Європи є стандарт GN-Gastronom EN-631-1. Стандартним є розмір 530 на 325 мм. Глибина гастроємності може бути різною від 20 до 200 мм. Від глибини залежить загальний об'єм. Стандартним також є об'єм у 26,5 л.

Часто використовують гастроємності, як GN 1/1 чи GN 1/2, 1/3, 1/4, 2/1.

В чому універсальність гастроємностей?

Обираючи гастроємності для кухні, потрібно розуміти в чому полягає їх “універсальність”. Вони можуть бути сумісними з торговим устаткуванням чи іншим обладнанням. Саме стандартність гастроємностей дозволяє купувати їх для будь-якого закладу.

Місця, де їх можна доволі просто встановити:

  • вітрини;
  • морозильні камери;
  • печі;
  • пароконвектомат.

Гастроємності можуть відрізнятися саме матеріалом, з якого вони зроблені. Матеріал має бути міцним, та він впливає на особливості використання устаткування.

З чого роблять професійні гастроємності?

Найпопулярніші варіанти гастроємностей – металеві. Рідше устаткування для кухні такого типу виготовляють з кераміки чи полікарбонату. Нержавіюча сталь являється оптимальним варіантом. Найрідше використовують меламін, як основний матеріал.

Гастроємності із нержавіючої сталі

Щоб виготовити гастроємність, яка є універсальною, використовують спеціальний та дуже міцний сплав.

Переваги та їх особливості:

  • не ржавіють;
  • не вступають в реакцію з продуктами;
  • відрізняються високою міцністю, не деформуються;
  • витримують температуру до 300 °C.

Гастроємності з нержавіючої сталі https://food-equip.com.ua/shop/category/professionalnaia-posuda-i-inventar/gastroemkosti використовують для випікання та зберігання страв. В них також легко переносити та транспортувати страву. Вони підходять для заморозки та будь-якої термічної обробки. Гастроємності такого типа бувають суцільними чи перфорованими.

Керамічні гастроємності

Керамічне устаткування виглядає значно презентабельніше, ніж з металу. Їх найчастіше використовують для транспортування та сервірування страв. Кераміка стійка та витримує високі температури до 250 °C.

Кераміку використовують для запікання та подальшої подачі. Головна особливість такого устаткування в його крихкості. Кераміка доволі легко б'ється. Такі гастроємності доводиться доволі часто замінювати.

Гастроємності з меламіну

Ще один сучасний варіант – гастроємності з меламіну. Вони відрізняються міцністю та відносною довговічністю.

Основні характеристики:

  • оптимальна температура від -20 °C до +70 °C;
  • легкі;
  • добре очищаються;
  • підходять для зберігання будь-яких страв;
  • мають хорошу теплоізоляцію.

Гастроємність з меламіну, як і з кераміки, мають презентабельний зовнішній вигляд.

Гастроємності з полікарбонату

Легкі та міцні контейнери виробляють з полікарбонату. Вони підходять для приготування страв з температурою від -40 до +135 °C. Головна особливість контейнера в прозорих бортиках.

Зазвичай такі гастроємності використовують для зберігання чи презентації. Серед недоліків – вони не підходять для приготування страв у пароконвектоматі.