Обладнання для пекарні

Обладнання для пекарні

Відкриття пекарні відповідальний момент. Щоб забезпечити собі не тільки прибуток, але й функціонування закладу, необхідно закупити професійне обладнання. Його головна особливість в довговічності, тобто найближчі роки купувати нове не доведеться. Професійне обладнання потрібне для приготування хлібобулочних чи кондитерських виробів.

Що потрібно для відкриття пекарні: великий чи міні заклад?

Комплектація обладнання для пекарні може відрізнятися. Умовно основне обладнання для пекарні розділяється на:

  • теплове;
  • холодильне;
  • механічне.

В першу чергу потрібна професійна піч, яка й забезпечує основний процес приготування. Знадобляться, як частина стандартної комплектації, різні шафи та тістоміс. Для великого закладу потрібний великий планетарний замішувач та різні за розмірами деко.

Для приготування тіста необхідне додаткове обладнання, як просіювач борошна та тістоділитель. Основна комплектація напряму залежить від асортименту пекарні, кількості клієнтів чи специфіки закладу.

Крім основної комплектації для пекарні, знадобляться додаткові установки: парасольки, які потрібні для витяжки, мукопросіювачі та шпильки зі стелажами.

Чим більш специфічна діяльність пекарні, тим більше спеціального обладнання знадобиться: наприклад, апарати для приготування гарячого шоколаду чи тісторозкаточні машини.

Теплове обладнання

Без печі неможливо відкрити пекарню, навіть мінізаклад. Професійне теплове обладнання відрізняється швидкістю та якістю термічної обробки. Піч для пекарні також може бути різного розміру, що дозволяє збільшити кількість приготованої продукції.

Що входить до списку теплового обладнання для пекарні:

  • піч (пароконвекційна, конвекційна та ротаційна);
  • шафи;
  • камери розстоювання.

Що стосується печі, то на сучасному ринку представлений величезний вибір. Конвекційна модель, яка найбільш популярна для маленької чи невеликої пекарні, відрізняється компактними розмірами. Всередині печі циркулює гаряче повітря, завдяки якому й готується випічка. Конвекційна піч оптимальний варіант для пекарні з великим асортиментом. Головною перевагою є рівномірне пропікання тіста.

Ротаційна піч схожа за принципом роботи з конвекційною, але додатково оснащена обертальними елементами. Піч відрізняється якістю та простотою використання.

Пароконвекційна піч зазвичай використовується для великих чи середніх пекарень. При необхідності можливе регулювання температури для різних видів випічки, які готуються одночасно.

Холодильне обладнання

Основне призначення холодильного обладнання − це зберігання заготівель. Саме вони забезпечують економію та дозволяють закладу функціонувати навіть в непростих умовах.

Холодильне обладнання потрібне на будь-якій кухні, включно з пекарнею. Що до нього входить (основний список):

  • холодильні столи (різних габаритів, розмірів і потужностей);
  • холодильні шафи.

Холодильні камери підходять для різних за потужністю пекарень. Оптимальний розмір такої камери 900 на 1900 мм. Додатково купуються моноблоки.

Електромеханічне обладнання

Для хлібопекарні потрібні дільники та округлювачі тіста, тістоміси та тістораскатки. Важливо відразу купити міксери (побутові варіанти навіть не слід розглядати). До механічного обладнання також відноситься хліборізальна машина.

Як вибрати обладнання?

Для вибору обладнання потрібно розуміти, як та при яких умовах буде працювати пекарня. Варто звертати увагу на універсальні прилади.

Головні критерії вибору:

  • які вироби готуються на продаж;
  • час та умови приготування;
  • кількість клієнтів (щоденне навантаження).

Саме за цими простими критеріями вдасться закупити необхідне обладнання для пекарні.