Технології та обладнання для кейтерингу
Кейтеринг – це виїзне обслуговування клієнтів, проведене на найвищому рівні. Воно полягає не тільки в смачному приготуванні улюблених страв, але і в їхньому красивому оформленні та незвичайній ефектній подачі. За допомогою кейтерингу можна організувати розкішні, незабутні весілля та ювілеї, дитячі свята, корпоративи. Цей сервіс приваблює клієнтів можливістю по-справжньому відпочити, не думаючи про приготування страв і подальше прибирання після заходу. Правильний підбір обладнання для кейтерингу підвищить якість обслуговування та дозволить повністю задовольнити вимоги навіть найвибагливіших клієнтів.
Доставка страв/заготівель
Однією із завдань при кейтерингу є завдання збереження температурного режиму готових страв. Для цього призначені термоконтейнери, які зберігають холодні страви холодними, а гарячі страви – гарячими, не змінюючи їх споживчі властивості досить довгий час.
Термоконтейнери бувають:
- нейтральні;
- активними (з підігрівом/охолодженням).
Завантаження термоконтейнерів може бути горизонтальним або вертикальним.Розрізняються вони за своїм призначенням:
- для перших (рідких) страв;
- для інших страв (соусів);
- для кулінарних/кондитерських страв, десертів.
Іноді для перевезення готових страв до клієнта від кухні застосовуються гастроємності, що завантажуються в термоконтейнери. Найчастіше вони виконуються з нержавіючої сталі та полікарбонату. Їх обсяг може становити 0,6...55 літрів, а глибина - 20...200мм.
Існує спеціалізоване обладнання для доставки предметів сервірування столу, столових приладів та посуду. Це сітчасті кошики, касети для тарілок. Таке обладнання для кейтерингу може бути поміщене для миття посудомийної машини.
Обладнання для підтримки потрібної температури
Термоси, диспенсери для посуду та мобільні марміти є необхідним обладнанням для будь-якої кейтерингової компанії . Тепловий/охолодний марміт дозволить подати клієнту готову страву, що має найоптимальнішу для нього температуру. А диспенсер допомагає нагріти/охолодити посуд.
Сервірування за допомогою мобільного спорядження
Для доставки готових страв до місця прийому використовуються різні спеціальні візки, що мають кілька варіантів конструкцій.Вони укомплектовуються наборами тацю, пластиковими зовнішніми чохлами, навісними аксесуарами для келихів та іншими потрібними пристроями.
Правила підбору обладнання за різних технологій кейтерингу
Кейтеринг розвивається у 2-х напрямках:
- виїзне обслуговування;
- стаціонарне обслуговування.
У першому випадку йдеться про організацію на будь-яких заявлених майданчиках банкетів, фуршетів, корпоративів, будь-яких інших свят. На другому - біля підприємств чи підприємств організується щоденне харчування їх працівників. На частку корпоративних клієнтів припадає близько 70% замовлень, а замовлення приватних осіб становлять 30%.
Технологічне обладнання підбирається залежно від технології виїзного ресторанного обслуговування:
- страви на стадії готовності або напівготовності, заготовки, напівфабрикати готуються на стаціонарній кухні, а потім транспортуються до місця, обраного замовником;
- кухня виїжджає на місце проведення заходів, а приготування страв здійснюється саме там.
Стаціонарну технологію використовують переважно великі кейтерингові компанії, що мають стаціонарну базу з повним набором ресторанного технологічного обладнання. Йдеться про виробничі цехи та холодильники для сировини/напівфабрикатів. Для організації виїзного обслуговування (кейтерінга) вони повинні мати також спеціальне обладнання, що дозволяє зберігати цілісність і температурний режим страв:
- термоконтейнери та термоси;
- гастроємності;
- системи переміщення.
При використанні виїзної технології організація, що займається кейтерингом, повинна мати можливість швидкого розгортання мобільної кухні з використанням стандартного та спеціального обладнання для кейтерингу, яке повністю відповідає всім стандартним нормам харчової безпеки:
- пароконвектомати (конвекційні печі);
- керамічні плити/індукційні;
- WOK сковороди;
- гастроємності;
- термоплати (ізотермічні таці).
Хоча спосіб приготування страв у цих двох технологій є різним, багато етапів їх діяльності збігаються.
Вони повинні:
- доставити до місця, обраного замовником, страви, напівфабрикати, заготівлі, посуд, предмети для сервірування;
- забезпечити необхідну температуру всім стравам протягом усього заходу;
- сервувати столи та доставити страви в зону їхнього прийому;
- прибрати та вивезти харчові відходи та використаний посуд, дотримуючись усіх санітарних норм та правил.
Устаткування для прибирання
Швидко прибрати харчові відходи та використаний посуд допоможуть пластикові контейнери, обладнані шасі, візки та візки для підносів.
Візки можуть мати полімерні зовнішні чохли. До них у комплекті можуть бути контейнери для столових приладів, навісні баки для сміття/відходів, інші аксесуари для прибирання.
До стандартного набору обладнання для кейтерингу можна додати стелажі з різних матеріалів (алюміній, нержавіюча сталь, полімери), а також спеціалізовані теплові модулі (млинці ,гриль, рисоварка, фритюрниця, макароноварка).
Звертайтеся за порадами та рекомендаціями до консультантів інтернет-магазину Петрохолодотехніка, які підкажуть, як створити та розвинути надалі виїзний ресторанний сервіс.