Обладнаня шкільної їдальні
Необхідність збалансованого харчування в шкільних установах очевидна: здорова їжа - один з факторів, що впливають на успішність дітей, що сприяють підвищенню настрою і забезпечують нормальний фізичний розвиток підростаючого покоління. При виборі раціону керуються кількістю калорій, нормами споживання корисних речовин, режимом харчування. Термообробка продуктів дозволяє зберегти харчові речовини, вибір способу обробки - важливе питання.
Виробництво та обслуговування
Планування в шкільній їдальні розглядається ще на етапі проектування навчального закладу. Їдальня являє собою або заготівельне, або Доготовочне підприємство. У першому випадку структура закладу є повною цеховою. У Доготовочних підприємствах асортимент представлених приміщень менше, туди надходять напівфабрикати високої якості.
Однією з основних функцій шкільної їдальні є гранично ефективне обслуговування за обмежений період часу. Учні за час перерви повинні отримати повноцінне гаряче харчування і встигнути завершити прийом їжі. Столи заздалегідь повністю сервіруються сніданками або обідами.
Основні вимоги, що пред'являються до процесу виробництва та обслуговування:
- отримання достатньої кількості сировини і напівфабрикатів;
- грамотна організація процесу;
- повна укомплектованість необхідним інвентарем та посудом;
- наявність ефективного обладнання.
Устаткування для термічної обробки продуктів в підприємствах шкільного харчування
Завдання шкільної їдальні - надання гарячого харчування учням. У невеликих їдальнях присутнє необхідне число електроплит , здатних випустити достатній обсяг продукції. У великих закладах цю функцію виконують котли для підходящої ємності. Жарильне обладнання включає в себе електричні сковороди та жарильні шафи . Технічні пристрої розміщуються окремо або цілою системою.
Без упину йде процес вдосконалення в шкільних їдальнях і заміна старого обладнання на нове. Школи забезпечують пароконвекційними печами , здатними замінити відразу і плиту, і жарові й духові шафи. Види обробки, що виконуються пароконвектоматами, сприятливо впливають на шкільне харчування в цілому, в процесі приготування не утворюються канцерогенні речовини. Такі печі не вимагають особливих знань для їх використання; якість їжі, приготовленої за допомогою конвектомата, значно вище. Пароконвекційні печі більш раціонально використовують час. Порівняно висока вартість пристрою компенсується скороченням витрат на електрику. Борошняні цехи повинні бути обладнані пекарськими шафами . Число камер в них пропорційно бажаного рівня продуктивності.
Холодильне та електромеханічне обладнання в шкільних їдальнях
Кількість обслуговуваних учнів було б набагато менше, якби механічне обладнання в підприємствах шкільного харчування замінило ручну працю. Обов'язок провести первинну обробку продуктів і напівфабрикатів лежить на спеціальному обладнанні.
Підприємства, що використовують сировину, мають в наявності картоплечистки , придатну для роботи з усіма коренеплодами, і овочерізку, дозволяє здійснити оперативну і якісну нарізку овочів. М’ясорубка і фаршемішалка в м'ясному цеху відповідають за випуск м'ясних напівфабрикатів. Борошняний цех не може обійтися без тістомесильной машини. Планетарний міксер служить для збиванні кремів і доведення рідкого тіста до потрібної консистенції.
Холодний цех оснащений овочерізками, що працює як з сирими, так і з вареними овочами для приготування салатів. Хліборізка виконує функцію масової нарізки хліба. Гарячий цех потребує обладнанні, здатному протирати і перемішувати. Даним вимогам відповідає універсальна кухонна машина.
Не останнє місце за важливістю займає холодильне обладнання, яке повинно забезпечувати відповідність санітарно-гігієнічним нормам. Холодильні шафи встановлюють у виробничих цехах, холодильні камери - в складському блоці. В умовах обмеженого простору одне з приміщень обладнують спліт-системою і холодильними дверима, здатними забезпечувати потрібну температуру для зберігання продуктів.
Роздаточний і відра, меблі
Нейтральне обладнання для шкільної їдальні включає в себе столи для виробничих потреб, мийні пристосування, приміщення для інвентаря та листів, всілякі підставки. Витяжний парасоль, що утримує надлишки тепла, встановлюється над кожним пристроєм, призначеним для термообробки, для регуляції температури.
Лінія роздачі забезпечує реалізацію страв і знаходиться або на площі гарячого цеху, або відокремлена від нього перегородкою. Комплект лінії роздачі складається з мармітів для перших і других страв, прилавків для холодних закусок, напоїв і столових приладів і нейтрального прилавка.
Проблема миття посуду та іншого інвентарю знайома кожному, хто пов'язаний зі шкільними підприємствами харчування. Для підвищення ефективності мийні приміщення обладнують купольними посудомийними машинами . Вони універсальні і можуть працювати з усіма видами посуду, відрізняються швидкодією і високим ступенем очищення від забруднень. Оснащені мийні також ваннами і шафами, призначеними для зберігання чистого посуду.
Перед шкільними їдальнями стоїть завдання повного задоволення потреб учнів в харчуванні. Діяльність їдалень суворо контролюється різними організаціями і службами. Сучасне обладнання поставляється в підприємства шкільного харчування за рахунок бюджетних та спонсорських коштів.
Детальні консультації щодо вибору необхідного обладнання для шкільних їдалень можна отримати, звернувшись до фахівців нашої компанії. Надається можливість здійснити індивідуальний підбір обладнання з урахуванням всіх особливостей виробництва і побажань. Перелік послуг не обмежується доставкою, установкою, налаштуванням і сервісним обслуговуванням товару. Компанія комплексно оснащує підприємства устаткуванням, що забезпечує здорове харчування підростаючого покоління.