Устаткування для харчоблоку

Класифікація харчоблоків

Харчоблок Для успішного функціонування будь-якої точки громадського харчування, від їдальні дитячого садка до елітного ресторану в центрі столиці, для успішного функціонування будь-якої точки громадського харчування, необхідні як мінімум дві важливі складові: відмінний шеф-кухар і компетентно обставлений та обладнаний харчоблок. Незалежно від того, чи є у вас вже кухар, наші грамотні та корисні поради, допоможуть вам якнайкраще оснастити ваш харчоблок.

Перед вами стоїть завдання обставити харчоблок найсучаснішим обладнанням, яке дозволить максимально автоматизувати попередню підготовку харчової сировини; мінімізувати кількість відходів, збільшити продуктивність праці ваших працівників та суттєво підвищити поживну цінність та смак вже готових до подачі страв.

Необхідно враховувати, що при виборі всіх видів обладнання для харчоблоку обов'язково беруться до уваги санітарні правила та норми, які існують для всіх видів підприємств громадського харчування.

Спільними є вимоги, які визначаються способом приготування та подачі готових страв, а саме:

  • Підприємство, яке працює на сировину;
  • Підприємство, основою для приготування страв, на якому служать напівфабрикати;
  • Буфет-роздавальна.

Комплектація харчоблоків залежно від їх типів

Пищеблок, що працює на сировині

Стандартний харчоблок першого типу (сировинний) повинен забезпечити повний цикл приготування страв найширшого асортименту та має бути укомплектований такими компонентами:

  • Апарати, що здійснюють первинну обробку харчової сировини;
  • Машини для різання овочів;
  • Лінії або цехи для холодної та гарячої обробки м'ясної та рабської продукції;
  • Кладовку для фруктів та овочів;
  • Кладовку для зберігання сухої сировини та напівфабрикатів;
  • Холодильники для швидкопсувної сировини;
  • Посудомийні машини.

Пищеблок, що працює на напівфабрикатах

Цей тип харчоблоків також досить широко поширений та успішно працює у низці навчальних центрів, медзакладах, офісах. Його комплектація повинна включати такі компоненти:

  • Овочерізки;
  • Устаткування, яке здійснює теплову обробку страв перед подачею;
  • Кладовка для сухих продуктів та напівфабрикатів або спеціальні стелажі;
  • Холодильники для швидкопсувної сировини;
  • Посудомийні машини.

Буфет-роздавальна

Цей тип харчового блоку відрізняє компактність, однак, використовуватися він може практично скрізь, від поверхів готелю, торгового центру, медичного або навчального закладу. І включати він має, як правило, таке обладнання:

  • Машини для різання овочів, ковбас, сирів тощо.;
  • Невеликі теплові пристрої для приготування гарячих напоїв та страв;
  • Холодильник для зберігання сировини, що швидко псується;
  • Стелажі, полиці або вітрини для демонстрації асортименту готової продукції;
  • Посудомийну машину.

Санітарно-епідеміологічні вимоги до харчоблоків у навчальних та медичних організаціях

Якщо ви збираєтеся обладнати харчоблок у дитячому чи медичному закладі, ви повинні врахувати такі прості вимоги:

  • Усі деталі обладнання для цих харчоблоків повинні бути виконані з нержавіючої або оцинкованої сталі, інертної при взаємодії з продуктами або миючими речовинами;
  • Все обладнання для таких харчоблоків повинно повністю виключати можливість травмування, бути нескладним у використанні і компактним, стійким до ударів, що легко піддається чищенню та миттям;
  • Щорічно персонал дитячого закладу, який працює на харчоблоці, повинен перевіряти відповідність паспортних характеристик усіх апаратів, та обов'язково контролювати температурний режим у робочих ємностях усіх машин для теплової обробки сировини.

Класифікація обладнання для харчового блоку

Обладнання, що застосовується при укомплектуванні харчоблоків у закладах громадського харчування, буває такими типами:

  • Холодильна;
  • Теплове;
  • Механічне;
  • Немеханічне.

Механічне обладнання

Цей клас включає всі основні та допоміжні машини для харчоблоків, які дозволяють здійснити первинну обробку сировини, виробництво заготовок та напівфабрикатів перед приготуванням та всі апарати для миття посуду. Це такі апарати, як:

  • Універсальні овочечистки та овочерізки, хліборізки;
  • Електром'ясорубки, апарати для приготування фаршу, автомати для формування котлет, які потрібні для заготівлі м'ясних та рибних напівфабрикатів;
  • Просіювачі для борошна, машини для замішування та заокруглення тіста, які застосовуються для підготовки виробів із тіста;
  • Посудомийні машини та мийне обладнання для ручного миття посуду та кухонного начиння.

Для укомплектування харчоблоків дитячих дошкільних закладів та шкіл найкраще підійде комплект апаратів обмеженої продуктивності з універсальним приводом. Необхідно враховувати, що санітарно-епідеміологічні служби передбачають неодмінне використання м'ясорубок для подрібнення м'яса та риби як у сирому вигляді, так і після термообробки.

Немеханічне обладнання

Це допоміжний тип обладнання, що дозволяє зробити процес приготування їжі комфортним, який включає:

  • Обробні столи;
  • Широкий асортимент шаф;
  • Стелажі різної конфігурації;
  • Мийні ємності для посуду;
  • Рукомийники.

Теплове обладнання

Теплове обладнання, що пропонується на сучасному ринку даного виду машин, включає:

  • Печі, а саме: гриль, піч для піци, духова шафа для випічки, тандирна піч тощо;
  • Пароконвектомати, універсальні машини, які підходять для одночасного приготування кількох перших, других страв, випічки та десертів;
  • Електричні та газові плити;
  • Спеціальні варильні котли для виробництва значних кількостей одного виду страв.

Оптимальний вибір обладнання для харчового блоку

Наша фірма здійснить професійну та грамотну консультацію щодо повного укомплектування будь-якого типу харчоблоку. Покупець повинен лише визначитися з приміщенням, де він планує його організацію. Наші консультанти всебічно подбають про створення у вас сучасної технологічної лінії, у тому числі і про оптимальне розміщення всього обладнання у конкретному приміщенні.