Льдогенератор для бару

Льодогенератор

Принцип роботи льодогенератора досить простий. Він створює лід, який далі використовують для приготування страв і напоїв. Зазвичай їх використовують саме в барах і ресторанах.

Магазини чи торгові точки також можуть купувати льодогенератори, щоб завжди мати доступ до льоду, якщо, наприклад, потрібно зберігати морепродукти чи рибу. Актуальність льодогенераторів у закладі залежить від кількості клієнтів, обсягів виробництва чи наявності іншого холодильного обладнання.

Кому потрібні льодогенератори?

Для початку потрібно розуміти, що льодогенератори https://food-equip.com.ua/shop/category/holodilnoe-oborudovanie/ldogenerator досить корисні та багатофункціональні. При цьому вони не займають велику кількість вільного місця та доволі прості в експлуатації. У сучасних моделях є декілька режимів, та з льодогенератором впорається навіть новачок.

Заморожений лід може використовуватися для приготування страв та напоїв, а тому він потрібен саме для закладів харчування. Обладнання буде актуальним і для підприємств чи виробництв.

Звичайний холодильник з такою задачею може впоратися, але тільки частково. В закладах саме холодильне обладнання має велике навантаження, а тому використовувати морозильну камеру тільки для створення льоду неефективно.

Головною перевагою льодогенераторів є якість та кількість отриманого льоду. Навіть невелике обладнання створює багато льоду, який можна постійно використовувати.

При виборі льодогенератора потрібно розуміти, які обсяги льоду потрібні. Саме цей критерій є найголовнішим. При покупці такого обладнання потрібно подумати й про додаткове, щоб колоти лід.

Серед переваг саме льодогенератору й те, що завдяки обладнанню виконуються санітарні норми. Лід із морозильної камери не завжди чистий та придатний для використання. Готувати напої з таким льодом не можна.

Форма льоду

Крім потужності потрібно розуміти, який лід знадобиться. Коли мова йде про напої, то дуже важливою є саме форма готового продукту. Принцип роботи обладнання досить простий: шокова заморозка швидко перетворює воду на лід. Утворення продукту проходить у рази швидше, ніж у звичайній морозильній камері.

Різні льодогенератори дають і різний за формою лід. Саме це потрібно враховувати, обираючи професійне обладнання на кухню.

Форми льоду для різних закладів:

  1. Куб, циліндр чи “пальчики”. Такий лід прозорий та має чіткі грані. Щоб його отримати, проводиться заморозка шар за шаром. Лід кубічної чи циліндричної форми найпопулярніший та використовується в барах і ресторанах. Саме його додають до коктейлів чи інших напоїв. Крім прозорості, продукт відрізняється крихкістю. Льодогенератори, які можуть зробити такий лід, додатково оснащені фільтрами для попередньої обробки води.
  2. Лусочки. Не така звична й популярна форма льоду, яка потребує іншого процесу. Вода всередині агрегату розпилюється на барабан та заморожується шарами, які створюють лусочки. Зазвичай такий лід використовується для презентації продуктів як риба чи салати. 
  3. Гранули. Ще один вид доволі популярного льоду, який створюється через дроблення льоду. Він утворюється на поверхні циліндра, а потім його можна дробити. Такий продукт використовується для охолодження готових страв.

Форма льоду напряму впливає на функціональні особливості обладнання.

Головні критерії вибору льодогенератора

Не дивлячись на те, що льодогенератори доволі прості у використанні, при їх виборі потрібно враховувати ряд факторів. Крім форми та кількості льоду, краще звернути увагу на час за який продукт готовий для використання.

Додаткові та важливі критерії вибору:

  • тип охолодження;
  • продуктивність;
  • підключення та споживання електроенергії.

Саме правильно підібраний агрегат впорається з усім навантаженням.

Тип охолодження

Найпопулярніші моделі льодогенераторів мають повітряну систему охолодження. При їх простоті, в агрегата є одна особливість в експлуатації: його продуктивність напряму залежить від умов навколишнього середовища. Для прикладу, якщо кухня невелика та доволі спекотна, льодогенератор буде тільки частково справлятися з поставленою задачею.

Повітряна система охолодження також потребує постійної циркуляції повітря: має бути достатньо та не занадто волого. Агрегати з водяним типом охолодження таких проблем не мають, та вони добре “уживаються” на будь-якій кухні. Льодогенератори з такою системою охолодження мають високу продуктивність, а ще вони є доволі економними за кількістю спожитої електроенергії. До їх недоліків відноситься велика кількість води, яку обладнання споживає.

Продуктивність та ефективність роботи

Зазвичай потрібно обирати універсальні моделі льодогенератора. Вони мають стандартну продуктивність: за добу агрегат створює від 10 до 50 кг льоду. Саме потужність агрегату відповідає за достатній об'єм льоду в будь-який момент часу.

Обирати надто потужні льодогенератори також не варто, бо вони споживають багато енергії, а стільки льоду не знадобиться. Може виникнути проблема зі зберіганням льоду, що також ускладнює роботу кухні.

Кількість льоду і відповідно потужність агрегату потрібно рахувати за кількістю клієнтів у закладі.

Тип підключення та споживання електроенергії

На сучасному ринку є моделі, в яких підключення відбувається від водопроводу. В інших випадках воду потрібно заливати самостійно. Такий нюанс також краще врахувати заздалегідь.

Що стосується споживання електроенергії, то потрібно розуміти витрати саме за своїм тарифом. Не завжди вигідно вибирати надпотужні агрегати, та потім багато сплачувати за спожиту електроенергію.