Холодильна або морозильна, чи комбінована шафа?
В число обладнання, яким оснащується будь-яке підприємство громадського харчування або торгівлі, обов'язково входять холодильні шафи . Навіть більше того, вони займають своє особливе і важливе місце, так як дозволяють зберігати охолоджені або заморожені продукти при оптимальній для них температурі. Від того, які вимоги представляються до цього устаткування, розрізняють морозильні, холодильні та комбіновані шафи. Кожен з трьох типів відрізняється своїми особливостями, які обов'язково потрібно розглянути докладніше.
Холодильні шафи
Саме такий вид застосовується для зберігання, охолодження, а також для демонстрації продуктів. Температурний режим холодильних шаф оптимальний для зберігання кисломолочної продукції, напоїв і т.д.
Для того щоб правильно вибрати холодильну шафу, потрібно враховувати кілька факторів. Це габарити обладнання, місткість, а також матеріал, з якого зроблений корпус і двері. У розрахунок також потрібно брати і то, для чого конкретно призначений обладнання. Якщо установка планується в торговому залі, оптимальним рішенням буде холодильну шафу, що має скляні двері. Але ось для оснащення складських або виробничих приміщень, найкраще підійдуть ті моделі, які оснащені глухими дверима. Це кращий варіант тому, що холодильну шафу не застосовується для демонстрацій, а виконує функцію зберігання.
Морозильні шафи
Якщо продукти потрібно зберігати при досить низьких температурах (до -18 °С), то бажано використовувати морозильні шафи. Вони придатні для установки у виробничих приміщеннях закладів громадського харчування. Якщо шафа купується саме для такого місця, то двері також повинна бути глухий. У свою чергу, глухі двері можуть бути орними і розсувними. Але морозильні шафи не поступаються холодильним в тому, що використовувати їх можна також в приміщеннях, де знаходяться відвідувачі, так як стильні моделі зі скляними дверима в цьому виді обладнання також присутні.
Зберігати в морозильній шафі можна найрізноманітнішу продукцію . Це можуть бути і заморожені фрукти і овочі, і риба або м'ясо і т.д. Заготовки з тіста, а також морозиво теж відмінно буде зберігатися в морозильній шафі. Такий вид цього обладнання відрізняється особливою місткістю: від 300 до 1500 літрів і навіть більше. Вибір потрібно робити, виходячи з потреб закладу або підприємства.
Комбіновані шафи
Назва говорить сама за себе - така шафа поєднує в собі особливості морозильного і холодильного. Він, безумовно, має ряд переваг, так як вважається універсальним. В одному корпусі об'єднуються морозильна камера і холодильна. Це дозволяє зберігати як заморожені, так і охолоджені продукти, що дозволяє максимально раціонально використовувати робочий простір. Існують моделі, які мають не дві двері, а чотири. Це в першу чергу призначається для того, щоб скоротити віддачу холоду при відкриванні шафи. Та й рішення "два в одному" завжди вигідніше як в плані економії простору, так і засобів.