Частина 2. Плити. Конструкція, технічні параметри, робота і безпечна експлуатація.

Газові плити.

На сучасних підприємствах громадського харчування сьогодні, поряд з електроплітами, використовуються газові плити, які також включають два автономні теплові елементи - поверхню для смаження і шафу для смаження. Але, на відміну від електричних, газові плити конструктивно складніші, що обумовлено тим, що вони мають особливий пристрій для генерації тепла, а також пристрої для очищення від продуктів горіння.

В даний час найчастіше використовуються секційні або секційно-модульовані плити. Основна відмінність між цими видами плит у тому, що перші мають можливість двостороннього обслуговування, а другі – одностороннє. Одна секція включає дві чавунні плити, які з'єднані в один смажений настил, при цьому обидві вони нагріваються окремим пальником. Кожна секція також включає до двох гарячих або інвентарних шаф.

Несучі конструкції можуть бути каркасними або безкаркасними. Для облицювання каркасів використовуються сталеві емальовані листи.

Щоб нагріти поверхню для смаження передбачено використання інжекційних газових пальників, які забезпечені трубчастими насадками. Щоб посилити рівномірність нагріву, нижня сторона настилу з чавуну робиться ребристою, а установка багатотрубчастих пальників зі спеціальними керамічними насадками меду трубками, які нагріваються до 600 - 800 градусів за Цельсієм, забезпечують перевипромінювання інфрачервоної енергії.

Перевагою плит, на яких встановлені інжекційні інфрачервоні безполум'яні пальники, є можливість рівномірного нагрівання. Це, також, уможливлює не встановлювати жарку поверхню, а це, у свою чергу, робить теплопередачу найбільш ефективною. До того ж, плити, на яких встановлені такі пальники, зовсім не потребують обладнання спеціальними газовідведеннями. Це пов'язано з тим, що у таких плитах відбувається абсолютно повне згоряння газу. Але, слід зазначити, що такі плити використовуються не часто, тому що керамічні насадки, якими вони оснащуються, дуже крихкі, і руйнуються навіть від слабкого механічного впливу на них. Це ж відбувається і під час попадання на їхню поверхню вологи.

Принципова схема пристрою газової плити плитиМал .1 Принциріальна схема двоконфорочної газової плити

1. Каркас.

2. Смажна поверхня.

3. Пальник.

4. Керамічні випромінювачі.

5. Приладовий відсік блоку пальників.

6. Робоча камера гарячої шафи.

7. Дверцята теплоізоляційні.

8. Під гарячої шафи.

9. Пальник гарячої шафи.

10. Бортова поверхня.

Робоча поверхня газових плит має бортову огорожу, а найчастіше і поручні, встановлені на кронштейнах. Також вони оснащені висувним піддоном, що служить для збирання рідини.Приладовий відсік плити передбачає встановлення пристроїв, що регулюють подачу повітря, трубопроводів, газових кранів. Там же була автоматика, яка складається з блок-кранів, блоків, що забезпечують безпеку та п'єзоелектрична система запалювання. Якщо в плиті встановлюється переносний запальник, то повинні бути присутні і необхідні отвори, через які він вноситься, і контролюється стан полум'я. Також обов'язково передбачаються отвори для нижньої подачі вторинного повітря до пальника. Для гарячої шафи ці отвори виконуються в настилі або бічній стінці камери згорання.

Спекотна шафа може бути стаціонарним і мати вигляд сталевого короба з подом з об'ємної ребристої чавунної плити, яка має нижній обігрів за допомогою пальників, оснащених багатотрубною насадкою. Такі конструкції забезпечують потрапляння продуктів згоряння в робочу камеру і виведення через газохід за допомогою отворів вгорі шафи. У тому випадку, коли гаряча шафа є двостінним коробом, то продукти згоряння виводяться в газохід, проходячи між стінками. Внесення запальника, контроль за полум'ям та овід пари проводиться через отвори, спеціально передбачені для цих цілей. Ці отвори зазвичай знаходяться вгорі шафи. Для забезпечення безпеки печі встановлюється спеціальна автоматика (АБ).

Газоходи конструктивно повинні забезпечувати незалежну роботу кожного пальника. Газохід, зовнішній димар і всі камери топки об'єднані в єдине ціле. Загальна частина газоходу обладнується проточним трубчастим водонагрівачем - змійовиком, за допомогою якого відбувається охолодження газів, що утворюються внаслідок роботи агрегату (продуктів горіння).

Всі газові промислові плити https://food-equip.com.ua/ua/shop/category/teplovoe-oborudovanie/plita-gazovaia

Популярний продаж газових плит

Плита газова 4-х конфоркова PS-Т47/1 Kovinastroj (Словенія)Плита газова 4-х конфоркова PS-Т47/1 Kovinastroj (Словенія) >>
Спосіб підпалу: електрозапалювання пальників
Матеріал накладок : Чавун
Корпус: нержавіюча сталь
Габаритні розміри, мм: 800х700х875
Вага, кг: 131
Витрата газу, г/год: 2,57 м3/ч
Виконання: підлогове
Наявність духової шафи: є
Кількість конфорок, шт: 4
Розмір духовки: 540х560x300 з конвекцією

Плита газова з духовкою TAR-4 Turbo AIR (Корея)Плита газова з духовою шафою TAR-4 Turbo AIR (Корея) >> Габаритні розміри, мм: 610х610х1435
Вага, кг: 163
Виконання: підлогова
Наявність духової шафи: є
Кількість конфорок, шт: 4
Корпус: нержавіюча сталь
Матеріал накладок: Чавун

Плита газова 4-х конфоркова ТТ 4-24 СЕ CustomHeat (США)Плита газова 4-х конфоркова ТТ 4-24 СЕ CustomHeat (США) >>
Матеріал накладок : чавун
Корпус : нержавіюча сталь
Габаритні розміри, мм 610х690х290
Кількість конфорок, шт 4
Діаметр пальників, мм: двоконтурні пальники мах діам.160 мм.
Додаткові функції: відсіченням газу, п'є конфорок.

Плита газова настільна TAHP-24-4 Turbo AIR (Корея)Плита газова настільна TAHP -24-4 Turbo AIR (Корея) >>
Габаритні розміри, мм: 700х762х305
Вага, кг: 64
Корпус: нержавіюча сталь
Матеріал накладок: Чавун