Індукційні плити

Індукційні плити - це відмінне сучасне рішення. Вони працюють за принципом розігрівання металевого посуду вихровими індукованими струмами. Вони створюються високочастотним магнітним полем.

Сама плита зазвичай складається з корпусу, а також плати керування на мікроконтролері. До мікроконтролеру підключається схема керування силовою частиною датчик температури. Що стосується частот: чим більше потужність - тим більше частота і навпаки.

Посуд, який можна використовувати

Щоб робота з індукційної плитою була можливою, необхідно використовувати спеціальний посуд. Але не можна сказати, що це буде щось вже дуже незвичайне або важкодоступне. Потрібно всього лише використовувати ті ємності для приготування, які виготовлені з матеріалу, здатного поглинати енергію магнітного поля. Це може бути просто емальований залізний (сталевий) посуд. Правда, є одне але - вона повинна мати сучасну форму, так як каструля старого формату з піднесенням в центральній частині буде коливатися і створювати якийсь гул.

Перевірити те, чи підходить посуд для індукційної плити, дуже легко за допомогою магніту. Для досягнення найбільшого ефекту нагрівання матеріал повинен бути феромагнітним. Але з магнітом експериментувати не доведеться, якщо купити сучасну модель печі, адже вони вже облаштовані автоматичним розпізнаванням слушного і невідповідного посуду. Якщо вона буде непридатна для використання - піч просто відмовиться працювати.

Відповідним буде будь-який посуд з металів-ферромагнетиків, якою є звичайна сталь. Також підходить посуд з чавуну або ж просто ті ємності, які знизу мають шар з феромагнітного металу (наприклад, сталі), який нічим не відділений від конфорки, крім діелектриків, таких як емаль.

10 переваг індукційних плит :

  1. Для того щоб процес приготування почався, в плитах, оснащених Тенами, повинні спочатку розігрітися конфорки. Але ось в індукційних плитах енергія відразу ж починає виділятися в товщину посуду із заданою потужністю, що скорочує втрати часу.
  2. Як відомо, газова плита має коефіцієнт корисної дії, який дорівнює 30-60%, електричні плити - 60-70%, але ось індукційна плита має ККД близько 90%. Це неймовірно багато, а така віддача відбувається завдяки тому, що витоку тепла, що проходить повз посуду немає, на відміну від газових і електричних.
  3. Плита дуже безпечна і з приводу використання невідповідного посуду. Так як така ситуація може призвести до виходу з ладу високовартісного генератора, а також завдати шкоди здоров'ю людини, прилад просто не включиться, якщо не виявить відповідну ємність. Також для того, щоб плита працювала, посуд повинен нормально стояти на конфорці, практично повністю перекриваючи її, що може убезпечити від падіння посуду з необережності.
  4. У електричних плит, що мають резистивний нагрівальний елемент, конфорки постійно гарячі, що істотно витрачає енергію і робить повітря в приміщенні сухим і гарячим. Індукційна ж плита після зняття посуду просто відключається і тим самим вважається дуже економічною.
  5. Приготування страв, які вимагають чітко заданої температури, на такому вигляді обладнання виходять найкраще, адже температура задається дуже чітко і завжди відповідає заданим параметрам. Це відбувається завдяки тому, що датчику, який вловлює температуру посуду, не заважає розпечений резистивний нагрівальний елемент або газове полум'я, яке віддає тепло, не даючи встановити правильну температуру посуду.
  6. Потужність приладу практично не залежить від напруги мережі.
  7. Поверхня обладнання несильно нагрівається, тим самим знижуючи небезпеку опіків.
  8. Для приготування їжі існує досить багато програм.
  9. Більшість моделей має скляну поверхню, яка дуже легко чиститься.
  10. До поверхні не пригоряють залишки їжі.

Недоліки обладнання

  1. Деякі моделі не можуть максимально нагрівати, якщо працює кілька конфорок.
  2. При роботі здійснюється велике навантаження на дроти і пікова споживана потужність.
  3. Електромагнітне випромінювання може впливати на прилади.